Griekse salade

Als je het niet erg vind om af en toe nachtschades te eten, dan is dit het ultieme Griekse zomer gerecht. Sluit erbij je ogen en denk dan dat je lekker aan een klein en knus Grieks vissers haventje zit, samen met je lief.

Je hebt nodig:

  • tomaten
  • groene paprika
  • ui
  • komkommer
  • olijven
  • feta (geitenkaas)*
  • oregano
  • olijfolie
  • zwarte peper (optioneel)

* oorspronkelijk is feta gemaakt van geiten- en/of schapenmelk. Tegenwoordig maken ze het ook van koemelk.Ik koop altijd feta kaas die gemaakt is van rauwe geiten/schapen melk. Deze kun je kopen bij de biologische winkels. Die je bij de gewone supermarkt koopt is gepasteuriseerd. Dat betekent dat melk wordt  verhit tot boven de 70 graden C. Tijdens dit proces worden de bacteriën die zuur maken gedood. Daardoor verdwijnen niet alleen de bacteriën, maar ook belangrijke vitaminen gaan hierbij verloren.

Bereidingswijze:

  1. alle groenten in kleine stukjes snijden en door elkaar roeren
  2. fetakaas in stukjes snijden en erdoorheen doen
  3. een lekkere scheut met (extra vierge) olijfolie eroverheen doen
  4. er wat oregano en zwarte peper overheen strooien

Waar wij in Holland veel groene olijven eten, worden er in Griekenland voornamelijk zwarte olijven gebruikt. Ik vond ze nooit lekker, maar heb ze daar echt leren eten en vind ze nu heerlijk, al blijven de groene toch m’n favoriet. Het verschil tussen de groene en de zwarte olijven zit ‘m in de mate van rijpheid.De groene olijven worden geplukt nog voor ze rijp zijn en de zwarte olijven rijpen aan de tak.  Een natuurlijk gerijpte olijf heeft een helderbruine tot donkerbruine, bijna paarse kleur. De volledig zwarte olijven zijn eigenlijk groene olijven die op kunstmatige wijze zwart worden gemaakt.

Let er wel op dat je olijven koopt die in olijfolie zitten en niet in zonnebloemolie. Dit is bij de meeste voorverpakte olijven helaas wel het geval.

Olijven bevatten een hoop zout, maar als je ze vers koopt dan hebben ze soms ook olijven die wat minder zout bevatten, gewoon een kwestie van even vragen.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat. ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Wil je als eerste op de hoogte zijn van m’n recepten? Bekijk dan  m’n recepten pagina op facebook.

Op facebook heb ik ook de groep Paleo, samen informatie delen opgericht. Wil je hier lid van worden? Klik dan hier.

Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten. ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel. De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

2 gedachten over “Griekse salade

Plaats een reactie