Cashew “kaas” crackers (zuivelvrij)!!!!

Voor iedereen die geen of minder kaas eet, maar het wel mist, is hier de oplossing: Edelgistvlokken. Dit is een gistsoort, die inactief is gemaakt door middel van verhitting. Dat betekent dat mensen die last hebben van Candida en schimmels moeten vermijden deze ook gewoon kunnen eten.  Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarmee ook een mooie toevoeging voor als je vegetarisch of veganistisch eet. Edelgistvlokken bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur.  Dit zijn de vitamines die je nodig hebt voor het gezonder maken van je huid en je haar.

Ze hebben een kaasachtige smaak en ik vind ze echt heerlijk. Ik ben er flink mee aan het experimenteren geslagen en ben tot ontdekking gekomen dat de smaak het beste tot z’n recht komt als je ze onverhit laat. Je kunt ze ook beter over het eten heen strooien ipv erdoorheen te roeren, want ook dan gaat de smaak grotendeels verloren.

Deze crackers zijn dan ook echt lekker, het zijn net kaascrackers.

edelgistvlokken-kopen

Je hebt nodig:

  • 130 gram cashewnoten*
  • 50 gram lijnzaad (blond)*
  • sole van Keltisch zeezout
  • 4-6 eetlepels edelgistvlokken*

* Ik koop m’n ingrediënten meestal bij Superfoodsonline.nl, goede biologische kwaliteit tegen zeer voordelige prijzen.

Gebruiksaanwijzing:

  1. Je maalt de lijnzaden in de blender fijn en zet ze een nachtje in de week met water en azijn (appelcider) of citroensap en laat dat een nachtje staan
  2. Je weekt de cashewnoten in water met wat Keltisch zeezout en laat dat  ook een nachtje staan
  3. Je gooit het weekwater weg van de cashewnoten en het lijnzaad, spoelt het af  en laat het goed uitlekken
  4. Je stopt alle ingrediënten (ook de gistvlokken) in de keukenmachine en laat die draaien totdat je glad beslag hebt
  5. Je legt een bakpapier op de trede van je (droog) oven en smeert het beslag erover uit
  6. Je stopt alles in de droogoven op 41 graden en laat hem drogen totdat de crackers knapperig zijn
  7. Na een paar uurtjes moet je  het er wel even uit halen om er met een mes kerven in te maken, zodat je ze later makkelijk kunt breken.

Als je geen droogoven hebt, zou je het kunnen proberen in de gewone oven op de laagste stand, Als je op hogere temperaturen bakt, dan heb je kans dat de “kaas” smaak verloren gaat.

20150318_155213

 

Wil je meer recepten met Edelgist? Kijk dan ook eens bij:

  1. Cashewkaas met bieslook
  2. Witte koolsalade met abrikozen en zeekraal
  3. “Kaas” uien crackers
  4. “Kaas”uien chips
  5. Boerenkool- “kaas” chips

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Wil je als eerste op de hoogte zijn van m’n recepten? Bekijk dan  m’n recepten pagina op facebook.

Op facebook heb ik ook de groep Paleo, samen informatie delen opgericht. Wil je hier lid van worden? Klik dan hier.

Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel.

De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

8 gedachtes over “Cashew “kaas” crackers (zuivelvrij)!!!!

      1. Hoe lang zou het dan moeten in een oven (mijne begint bij 50 graden)? En moeten de gistvlokken ook geweekt worden? Vind ze nergens terug in het recept?

      2. Hoi S, bij punt 4 staat alle ingrediënten, heb de gistvlokken eraan toegevoegd, hopelijk is het nu wel duidelijk. In de droogoven heb ik het op 41 graden gedaan. Doe hem dan ’s avonds laat aan tot de volgende morgen. Kan niet zeggen hoe lang precies, dat wisselt per keer. Succes.

  1. Hoi Siggie, ik ga vandaag de crackers maken en heb de cashewnoten gespoeld en de lijnzaad, maar ik heb een vraagje. Mijn lijnzaad stond dus in water met appelazijn. Maar het was nu 1 grote bal geworden. Klopt dat? Of heb ik er te weinig vocht bij gedaan misschien ? Ik ga nu verder…. 🙂

    groetjes, Marianne

    1. Hallo Marianne, ik zou niet weten hoe dat komt. Heb je ze wel eerst fijngemalen? ik zet ze altijd ruim onder water en dan is het meestal een kleverige massa. Wist je dat je nu op m’n oude site gereageerd hebt? M’n nieuwe adres is:http://zijeetook.com/.

      1. Hoi Siggie, ja ik heb ze eerst fijngemalen.Ik heb net op de link geklikt maar krijg dan de melding: opdracht niet gevonden??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s