Hachee met shii-takes!!!!

Hachee maak je oorspronkelijk van uien en draadjesvlees. In plaats van vlees heb ik voor de shii-takes gekozen.  Shii-takes* zijn Japanse paddenstoelen en een goede bron van eiwitten. Ze smaken heerlijk bij dit gerecht. Je hebt verschillende soorten shii-takes, plat en bol. Persoonlijk vind ik de bolle het lekkerste. Maar ja, het ligt er natuurlijk maar net aan wat je kunt krijgen.

Shii-takes zijn ook geschikt voor mensen die Candida hebben, champignons bijvoorbeeld zijn dat niet.

*In de fytotherapie wordt shii-take gebruikt bij de volgende indicaties die met een verminderd immuunsysteem te maken hebben:

Shii-take
Shii-take
  • Acute virale infecties,
  • Griep, recidiverende verkoudheden,
  • Herpes simplex type 1 infecties,
  • Hepatitis,
  • Postviraal syndroom, immunodeficiëntie of zwakke weerstand,
  • Condylamata acuminata of genitale wratten,
  • HIV-positiviteit,
  • Allergieën, voedselallergie,
  • Artritis.

De shii-take wordt als fytotherapeutisch medicijn ingezet:

  • Wanneer het lichaam weerstand biedt tegen de reguliere, chemische antibiotica. Shii-take werkt ontgiftend, ontzurend en vult een mineralentekort aan,
  • Bij diabetes type 2, ouderdomsdiabetes, omdat shii-take de bloedsuikerspiegel verlaagt,
  • Bij frigiditeit en impotentie, omdat de hormoonbalans beter wordt geregeld door vitamine B2 in shii-take, de doorbloeding beter gaat doordat lenthioine de bloedcirculatie bevordert en omdat N-nitrocysteïne de potentie verhoogt.

shiitake-7002_640

Recept hachee (2 personen)

Je hebt nodig:

  • 5 uien
  • 100 gram shi-takes
  • 3 grote laurierblaadjes
  • 4 dessertlepels hacheekruiden* (maar dit kan ook meer of minder zijn)
  • zwarte peper
  • sole van Keltisch zeezout
  • +/- 3 theelepeltjes arrowroot
  • water
  • 3 tenen knoflook
  • ghee, grasboter of kokosolie

In de hacheekruiden zitten de volgende kruiden ( de samenstelling kan per winkel anders zijn):

  • basilicum
  • zwarte peper
  • laurier
  • cayenne peper
  • kruidnagel
  • komijn
  • uiengranulaat
  • knoflook
  • curcuma
  • peterselie
  • oregano
  • paprikapoeder

Bereidingswijze:

  1. boter in de pan laten smelten
  2.  de uien fijn snijden en de shii-takes in plakjes snijden
  3. zachtjes laten smoren tot ze gaar zijn, samen met de laurierblaadjes en de knoflookteentjes
  4. water toevoegen
  5. een papje maken van water met wat arrowroot
  6. dit toevoegen en het geheel nog even laten sudderen
  7. als het bijna klaar is dan voeg je de hachee kruiden en de zwarte peper eraan toe
  8. als het gas uit is, dan roer je er nog wat sole van Keltisch zeezout doorheen

20150129_194137

Dit smaakt heerlijk bij: rodekool met appeltjes en walnoten.

Eet smakelijk!!!!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk om van je te horen.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Samen met “vetvrij” heb ik op Facebook een  recepten pagina opgezet, voor mensen die vegetarisch, maar toch zoveel mogelijk Paleo willen eten. Het zou leuk zijn als je hier je favoriete recepten wilt delen!!!!  https://www.facebook.com/gratispaleo?ref=hl

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel.

De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

 

4 gedachtes over “Hachee met shii-takes!!!!

    1. Thanks! Voor de sole vul je 1/3 van een glazen fles met Keltisch zeezout en de rest met water. Als er zout op de bodem blijft liggen kun je zien dat er genoeg zout inzit, zo niet dan moet je er nog wat bij doen. Goed schudden. Dit is Sole en kun je erg lang bewaren. Groetjes.

  1. Wat een lekker recept! Ik heb het net gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat het me nog nooit gelukt is om shiitakes lekker te krijgen; het werden altijd van die glibberige, slijmerige dingen, haha, zonder smaak. Dat was nu wel anders. Echt heerlijk!
    Ik heb geen hacheekruiden, en geen zin om ze te kopen, dus naar eigen inzicht de genoemde kruiden en specerijen gemengd. Ging goed.
    Met de rode kool erbij… voor herhaling vatbaar. Dankjewel, Siggie!

    1. Hoi, hoi. Wat leuk om te horen. Ja, daarom had ik de inhoud van de hachee kruiden er ook expres bij gedaan, zodat je het ook naar eigen inzicht kunt maken. Groetjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s