Over zij

Al een lange tijd wil ik mijn ervaringen delen met de wereld. Vandaag is dag 1. Ik hoop dat het jou en mij helpt verder te komen in de strijd en zoektocht.

Ik ben een  vrouw van 41 lentes jong. M’n hele leven staat  al in het teken van eten. Als kind kon ik niet stoppen met eten, omdat ik geen verzadigingsgevoel ken. Op m’n 17e is dat omgeslagen in anorexia/boulimia. Ik ben er 3x voor opgenomen geweest in een eetstoornissen kliniek en een ziekenhuisopname.

De behandelingen in de klinieken zijn er op gericht, zoveel mogelijk calorien te eten en zo snel mogelijk aan te komen. Geen lessen over hoe belangrijk goede voeding is en geen goede voeding. Zoveel mogelijk brood, koek, suikers en ongezonde dingen. Zoveel mogelijk “westerse” voeding. Meedoen met de maatschappij. Ik deed m’n best, maar kwam ondanks dat niet snel genoeg aan en werd elke keer weer weggestuurd. Gestraft, zeg maar. Een geheel verkeerde benadering dus.

Na de laatste keer ben ik veel over voeding gaan lezen en steeds een stapje verder gekomen in m’n zoektocht naar goede voeding en het belang daarvan. De laatste jaren ben ik steeds een  stapje verder gekomen en heb m’n boulimia grotendeels onder controle (in theorie, want het blijft een gevecht). Ik ben nog steeds veel te mager en vind het aankomen erg zwaar. Dat gaat met vallen en opstaan. Maar ik blijf vechten. Ik ben me gaan verdiepen in de Paleo – lijfstijl en dit spreekt me grotendeels aan. Ik ben vegetarier, maar eet wel vis en eieren. Ook bekijk ik vaak  ik de Raw – food recepten. In welke stijl je je ook verdiept, het belang van VET wordt overal besproken. Ik ben opgegroeid met de gedachte dat vet slecht is. Niet dus, VET IS GOED. ‘Groente en fruit eten deed ik al, maar ben vet gaan toevoegen en meer eiwitten.Ook ben ik het kokkerellen  weer gaan oppakken.  Er gaat een wereld voor me open, zoveel gezonde Paleo en Raw recepten. Sindsdien probeer ik me te focussen op de leuke kant van het eten. Koken, nieuwe dingen bedenken en me niet te richten op puur aankomen. Veel recepten zitten boordevol calorien, maar ik probeer ze om te zetten naar een voor mij haalbare  lekkernij. Eten  een nieuwe functie geven:  Brandstof voor m’n lichaam , kookplezier en genieten.

Ik schaam mij er heel erg voor als ik eet. Als ik m’n menselijk behoeften toon. Ik faal als ik eet. Met deze blog hoop ik dat te kunnen doorbreken, ik wil genieten van eten en ook in bijzijn van anderen.

Wat eet ik nu: Groente en fruit, eieren, vis, noten, zaden,  kokosolie, olijfolie, avocado.  Af en toe: Tempeh en geitenkaas, peulvruchten (om niet te veel eieren te gaan eten), heel af en toe wat Teff of boekweit. Alles ongeraffineerd en biologisch. 80% Paleo, 20 % ruimte voor iets anders.

Het blijft een harde strijd, maar ik wil proberen op deze manier mezelf en anderen uit te dagen om weer een feestje van eten te maken en me daarop te richten. Hoop ook meer rust in m’n hoofd te krijgen. Ik zal m’n recepten met je delen en elke week zal ik een nieuw toetje of lekkernij uitproberen, 1 die erg moeilijk is, maar wel gezond en……lekker.  En….. m’n vriend smult er ook lekker van.

Omdat ik last heb van botontkalking eet ik calciumrijk en zal onder ” Eet weetjes” informatie vermelden die goed zijn voor je botten. Anorexia en botontkalking gaan vaak samen, maar ook veel vrouwen boven de 50 jaar krijgen er mee te maken.

Hopelijk heb je er wat aan.

Wie gaat er mee in deze  strijd?

Ik vind het altijd leuk om wat van je te horen en als je je adres achterlaat, dan mail ik je terug.

Advertenties

35 gedachtes over “Over zij

 1. Mooi verhaal en goed dat je er mee naar buiten treedt! Kan me goed voorstellen dat dit een inspiratie is voor anderen die moeite hebben om aan te komen. Ik las het in eerste instantie via hetpaleoprincipe.nl.

  Zelf volg ik sinds een maand een paleo dieet, op aanraden van m’n orthomoleculair therapeut waar ik naartoe was gegaan voor m’n huidproblemen (rosacea). Via de reguliere zorg, kreeg ik 7 maanden lang antibiotica voorgeschreven, waar ik erg spijt van heb dat ik dat geslikt heb, want dat heeft m’n complete darmflora lamgelegd en ik had ook bijwerkingen ervan. Bovendien was het alleen maar symptoombestrijding. Het hielp maar tijdelijk (zolang ik de antibiotica slikte) en de oorzaak werd niet aangepakt. Daarna wilden ‘ze’ dat ik levenslang antibiotica op m’n gezicht bleef smeren. Toen haakte ik definitief af. Ik wilde af van die troep en na onderzoek merkte ik dat er veel mensen genezen waren van rosacea door hun voedingspatroon aan te passen (geen gluten bijvoorbeeld).

  Ik had ook sterk het gevoel dat het met voeding te maken had, maar omdat ik niet zomaar op wat adviezen op internet af wou gaan, besloot ik om naar een orthomoleculair therapeut te gaan. Die stelde vast dat ik een lekkende darm had, veroorzaakt vooral door het eten van gluten. Daardoor kwam er voedsel via de darm in m’n bloedbaan terecht en zocht een uitweg via m’n gezicht en ogen. Dus paleo voorlopig om de darm niet verder aan te tasten en vandaag heb ik een heel suppletie pakket ontvangen wat bedoeld is om de darmwand te herstellen.

  Daarna zou bepaalde voeding waar ik nu slecht tegen kan, minder of geen invloed meer moeten hebben op m’n huid.

  Zo, weet je dat ook weer 😉 Ik kan beter m’n eigen blog beginnen, haha!

  Veel succes met lekker en gezond eten! Geniet ervan!

  1. Goed, dat je naar jezelf hebt geluisterd. Ik merk nog veel te vaak dat mensen het onzin vinden om van de gebaande weg af te gaan. “De artsen zullen het wel weten:, maar over voeding weten ze juist helemaal niets. Succes!

  1. Jij ook succes en als je me blijft volgen zul je veel recepten tegen komen, die ook voor jou van toepassing kunnen zijn. Want ook voor jou is belangrijk, dat je jezelf af en toe iets lekkers gunt.

 2. Hey,
  Bedankt! Ik heb heel veel aan je blog, het ligt met wel, omdat ik al 20 jaar sukkel met boulemie en alleen maar veilig eten kan binnenhouden om het zo te zeggen, en veilig eten is dus gezond, biologisch eten, liefst zo natuurlijk mogelijk, zelf klaargemaakt.
  Ik ben ook vegetarier, alhoewel ik nu soms biokip durf kopen, gewoon ter afwisseling, anders is het altijd zelfgemaakte hummus, en rauwkost en groentesoep en allerlei groentebereidingen, etc…..ik eet ook wel vis en ei en soms es kaas maar zo weinig mogelijk, want elk verslavend voedsel, ( voor mij is dat kaas, melkproducten en graanproducten vooral dan tarwe en alles met suiker natuurlijk) probeer ik te mijden. Ik kan niet stoppen met eten als ik hier aan begin, heeft wel te maken met de eetbuien en het zoeken naar comfortvoedsel.
  Als ik het dus zelf maak, met stevia ipv suiker en met rijstmelk of amandelmelk, en met andere granen of zaadvormen zoals quinoa, of glutenvrij, dan lukt het me wel om normaal te eten en voel ik me veilig, raar he?
  Ik zal der nooit op overeten, ik heb gewoon teveel respect voor dat soort van eten!!
  Als ik nu ook es meer respect moest hebben voor mijn eigen lichaam, vooral op het moment dat er zo een eetbui aankomt, dat zou zo mooi zijn he, wat denk jij dervan?

  1. Bedankt voor je bericht, het lijkt een beetje op m’n story. Ik vind het ook moeilijk, maar zeg tegen mezelf dat goed voor mezelf zorgen juist met deze natuurlijke producten is. Met suiker, tarwe enz, zorg je niet echt goed voor je lichaam. Als je “natuurlijk” eet wel. Dus wees ook trots op jezelf, dat je dat wel mag van jezelf. Heb je m’n hoofdstuk: 3 jaar eetbui vrij gelezen? Daarin staat ook hoe ik m’n eetbuien in de hand probeer te houden. En misschien kan ik je uitdagen om ook mee te doen met de zaterdagavond verrassingen. Laat het me weten en heel veel sterkte. Hopelijk kunnen we elkaar een handje helpen!!!!!

 3. Hoi,
  Ik ben jonge vrouw van 28. Ik heb de Eetstoornis nao. Ik herken veel dingen die je hier noemt. Ik ben sinds een week gestopt met therapie omdat ik er niet verder mee kwam. Nu ben ik een manier aan het zoeken voor een gezond eet patroon. Ik zat zelf ook te denken aan paleo.
  Ik vind het fijn te horen dat het jou nu helpt om de Eetstoornis onder controle te krijgen.
  Heb je evt nog meer tips voor mij

  Met vriendelijke groeten.

  1. Hallo Cindy, Ik denk dat het het belangrijkste is, dat je luistert naar jezelf. Maak kleine, haalbare stapjes en maak een plan, waaraan je je vast houdt (hoe je je ook voelt).Het geeft niet als het langzaam gaat, als je maar verder komt. Probeer in ieder geval de belangrijkste dingen te eten: eiwitten, goede vetten, groente ,fruit. Misschien kun je jezelf in de keuken uitdagen om zo weer een goede “feeling” te krijgen met voeding . Kijk bij m’n recepten, ik heb er veel plezier in en dat helpt me om vol te houden. Wat ook belangrijk is, neem een dierbare in vertrouwen en vertel wat je plan is, vraag om steun, maak afspraken, sluit weddenschappen af.
   Lees de rest van m’n artikelen, misschien kun je er wat uithalen. Wens je veel sterkte en laat me weten hoe het gaat. Mag ik weten welke kliniek je zat?
   Veel groetjes.

   1. Het is alweer een tijd geleden. Maar ik zat bij salix in Veldhoven. Ik ben ondertussen gestopt met therapie. het gaat goed ik ben op eigen kracht bezig. Ik neem nu mensen om mij heen in vertrouwen als het niet goed gaat.
    Koken met goede producten vind ik leuk om te doen en helpt ook.
    Waar een wil is is een weg 🙂

   2. Hoi Cindy, wat fijn te horen dat het beter gaat en je er open over bent.Ja, het koken geeft een andere “feeling”met eten. Het kan ook leuk zijn. Veel succes. Groetjes: Siggie.

 4. Ik heb al 26 jaar bulimia (word 40 dit jaar) en hoor veel goeds over Paleo/laag glycemische voedingsmiddelen etc omdat eetbuien (ook) veroorzaakt kunnen worden door hoge schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ik ga je site doorspitten en ben benieuwd wat je allemaal te vertellen hebt. Hoop er iets van te kunnen leren.

  1. He hoi, Heb jij ook last van Hypoglycemie? Bij mij gaat dat zeker beter nu ik Paleo eet. Het helpt ook zeker tegen eetbuien, omdat je lichaam erg reageert op suiker, maar eetbuien worden ook gevormd door emoties. Maar het helpt wel, doordat ik nu een andere “feeling”krijg, mbt voeding. En het is duur en kostbaar, dus zonde om weg te spoelen door de wc. Allemaal kleine beetjes. Probeer nu aandacht aan eten te besteden. Houd jij ook van koken en vind je het ook moeilijk om van het eten af te blijven? Fijn, al die herkenning. Sterkte en hoop dat we elkaar kunnen helpen. Dus je mag altijd reageren en ik reageer altijd terug.

 5. Helaas ben ik op dit moment hard aan het vechten tegen anorexia, en wat een herkenning lees ik in dit stukje. Vooral het gevoel van falen wanneer je wel eet, terwijl dit objectief gezien de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.

  Ik wens je heel veel sterkte in je strijd, en ga je zeker blijven volgen! Liefs.

  1. Bedankt voor je lieve woorden. Ja, wat doen we ons zelf toch ook aan, he? Hopelijk steunt de herkenning je om toch door te vechten, hoe hard ook. Veel sterkte en blijf in jezelf geloven, hoe moeilijk dat soms ook is. Hopelijk geeft m’n blog je steun, jouw bericht mij wel. Thanks.

  1. Hoi, bedankt voor je lieve reactie. Ja, het blijft een strijd, maar hopelijk kunnen we elkaar helpen, de stemmen te verslaan. Veel sterkte!

 6. Wat een leuke blog! Iemand die toont dat mensen met eetproblemen ook gewoon leuke mensen zijn die dingen kunnen ondernemen en zo (onbewust misschien maar toch!) een heel positieve vibe geven om moed te houden en elke keer weer met nieuwe blik opnieuw te beginnen! Ja, werken aan iets in jezelf waar je wat aan zou willen doen kan ook gewoon leuk zijn! Jij blaakt van creativiteit en dat maakt dat je wat afgeleid wordt van dat stemmetje, zo werkt het bij mij ook! En dat dat stemmetje zachter en zachter kan worden…
  Ik vind het ook slim om op een gezonde manier te proberen hieruit te komen, doe ik ook:bij jou werkt paleo, goed voor jou. Ook ik vind dat ik me fijner voel als ik er met gezonde extra’s aan werk…
  Go girl!!! zoals wij Belgjes zeggen: “Goe bezig!”

  (PS Als je ooit illustraties zou willen bij een bundeling van je recepten, dat zou pas fijn zijn om samen te doen… Vermits ik veel herken in hoe je in het leven staat kan dat niet anders dan leuk zijn… kijk een keertje op http://www.kristienjoly.be )

  1. He, wat een leuke reactie. Ja, wij zijn ook maar gewone mensen, he? Het stemmetje wordt idd soms ook zachter. Fijn dat jij ook Paleo doet en het je bevalt. En over een samenwerking? Mocht ik plannen hebben voor een e- book, dan is dat misschien een leuk idee. Wie weet wat de toekomst zal brengen Groetjes en sunny day.

   1. He leuk, dank je wel. Maakt m’n dag ook weer goed, hahaha. Is het nu de bedoeling dat ik hetzelfde doe als wat jij hebt gedaan?

 7. Ik vind het juist wel leuk om het balletje door te rollen. Zal het binnenkort dus ook gaan doen. En nogmaals erg bedankt, super leuk dat je aan mij dacht!!!!

 8. Wat een mooi openhartig verhaal, ik vind het super dat je dit met anderen wil delenIk worstel al 47 jaar met overgewicht en eetbuien. Sinds ik echt gezond eet (geen suiker en koolhydraat arm) veel groenten, fruit etc. heb ik geen last meer van eetbuien, ben ik stabieler en val langzaamaan af. Succes met je strijd en steeds een stapje verder…dan hou je het vol en krijg je meer lol in koken en misschien op een dag ook in eten.

 9. Lieve zijeetook,

  Mooi hoe open en helder je vertelt over jezelf. Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt.
  Ik herken veel in wat je schrijft, ik heb mijn leven terug gekregen door met anderen die hetzelfde hebben eraan te werken. Nooit meer allren en geen last meer van mijn eetstoornis.

  Xxx

  1. Hoi Hilde, bedankt voor je lieve reactie. Wat fijn dat je er vanaf bent gekomen bent gekomen. Of ik er ooit helemaal vanaf kom weet ik niet, maar ik maak wel grote stappen en idd het contact met gelijkgestemden helpt me daar erg bij.Het is idd erg dat zoveel mensen hiermee worstelen en het vaak voor zichzelf houden, zodat de eenzaamheid nog groter wordt.Ik hoop met m’n verhaal mensen over de streep te kunnen trekken en er toch ook proberen open over te zijn. Lieve groetjes.

 10. Lekker recept van het sesamijs, thnx! Hoop dat het goed met je gaat en dat er ooit komt te staan mijn uitdaging met eten..!! Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s