De zin en onzin van detoxen!!!!

Ik lees regelmatig berichten over detoxen.  Wat is detoxen precies en waarom is het wel of niet verstandig?

Je lichaam is op zich prima in staat om zichzelf te reinigen. Dit gebeurt geheel op een natuurlijke manier door o.a. in de lever, nieren, darmen en andere organen afvalstoffen te filteren en vervolgens af te voeren via de ontlasting, urine en transpiratie. Tegenwoordig bevinden zich zoveel schadelijke stoffen in het milieu, ons drinkwater, voeding, cosmetica, reinigingsmiddelen en gebruiksvoorwerpen, dat ons lichaam niet meer in staat is die enorme hoeveelheid schadelijke stoffen snel en effectief af te voeren. Er blijven dus giftige stoffen achter in het lichaam, deze worden opgeborgen in vetcellen. Dit is een natuurlijk veiligheidsmechanisme van ons lichaam, zodat de schadelijke stoffen elders in het lichaam geen schade aankunnen richten. De lever heeft veel vitaminen en mineralen nodig om zichzelf te kunnen reinigen, helaas krijgt niet iedereen die voldoende binnen. Dit komt niet alleen door verkeerd en ongezond eten (lees: bewerkt eten vol met conserveringsmiddelen), maar ook omdat onze voeding erg verarmd is. Onze voeding bevat veel minder vitamines dan 100 jaar geleden, dit komt omdat er sprake is van bodemuitputting  en veelvuldig gebruik van kunstmest. Een overdaad aan toxische stoffen (afval) plus een vitaminen en mineralen tekort kan ervoor zorgen dat je  lichaam uit balans is. Als je lichaam uit balans is, krijg je klachten of word je ziek. Je kunt hierbij o.a. denken aan:

 • vermoeidheid
 • lusteloosheid
 • vertraagde vetverbranding en gewichtstoename
 • menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid
 • candida (schimmelinfecties)
 • depressies
 • gewrichtsklachten
 • problemen met de spijsvertering, vb verstopping, krampen, diarree
 • zwangerschapsproblemen
 • verhoogde bloedsuikerspiegel
 • eczeem

Detoxen is eigenlijk een soort van vasten. Je drinkt dan een periode alleen maar sap. Iets wat de oude beschavingen al deden. Tijdens een sapkuur eet je geen vaste voeding waardoor je darmen rust krijgen. Ze hoeven immers niets te doen. Je lichaam krijgt ruimte voor andere zaken, zoals  het verbranden van afvalstoffen en het opruimen van gifstoffen. Dit komt omdat je spijsvertering stil wordt gelegd.

Voor mensen met een eetstoornis lijkt detoxen me niet verstandig en zelfs zeer ongezond. Detoxen gaat vaak gepaard met gewichtsverlies. Bij een eetstoornis ben je obsessief met je gewicht en (niet) eten bezig en is het de bedoeling om dat juist los te kunnen laten. Mensen met anorexia of een anorexia verleden kunnen weer getriggerd worden door niet te hoeven eten of afvallen en het detoxen als excuus aanwenden. Bij mensen met boulimia of BED liggen daarnaast ook nog eens vreetbuien zeer op de loer. Voor mensen zonder eetstoornis die moeite hebben met het eten van een gezond eetpatroon lijkt het me ook niet verstandig. Een weekje detoxen heeft namelijk totaal geen zin, als je je daarna meteen weer te buiten gaat aan allerlei ongezonde voedingsmiddelen. Je lichaam heeft meer behoefte aan een stabiel en gezond eetpatroon en gewicht dan aan een jojo systeem.

Het kan ook gevaarlijk zijn met sommige medicijnen, het kan dan je ziektebeeld verergeren. Dit komt omdat de medicijnen dan te snel door je lichaam gaan.

Als je wel een gezonde relatie hebt met het eten, gezond bent en geen medicijnen slikt en je toch wilt gaan detoxen, dan is het verstandig om dat heel goed voor te bereiden. Het vergt veel van je en kost in het begin een hoop stress en energie. Het beste is om zoiets onder goede begeleiding te doen.

Gelukkig kun je je lichaam ook op een andere manier ontgiften, namelijk door zo puur en natuurlijk mogelijk te eten en weg te blijven van alle bewerkte voeding. Ik eet zelf zoveel mogelijk volgens het Paleo principe en dat betekent dat je probeert te eten zoals men dat in de oertijd deed. Groenten, fruit, noten, vis, eieren, goede vetten en vlees (maar dat eet ik zelf niet). Daarnaast zijn er veel voedingsmiddelen die een extra stimulerende werking op lever, nieren, longen en darmen hebben en waarmee je je lichaam toch kunt ontdoen van opgehoopte afvalstoffen. Ik zal er hieronder een aantal opnoemen.

 • Drink water

Probeer om zoveel mogelijk water te drinken. Het liefste niet uit plastic flesjes, want dan krijg je weer toxische stoffen binnen, die je juist wilt lozen.

 • Citroenen

Elke ochtend een glas water met verdund citroensap is een opkikker voor de lever, ons belangrijkste reinigingsorgaan. Een citroen bevat bovendien veel vitamine C en ontzuurt het lichaam zodat de PH waarde wordt hersteld.

 • Artisjokken

De artisjok bevordert de werking van de lever, gal en de spijsvertering.  In de artisjokbladeren en wortelen zitten bittere stoffen, die een substantie bevatten waardoor de galafscheiding stijgt en die een beschermende werking heeft op de levercellen. De artistjok heeft bovendien een positief effect op de vetstofwisseling.Je kunt artisjokken ook als thee verkrijgen.

 • Groene bladgroenten

Deze zitten vol met chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen, met name zware metalen. Chlorofyl kan zorgen voor het gezond houden van je bloed, je spijsverteringsorganen waaronder je darmen en het ondersteunen van je lever en nieren. Voorbeelden zijn: waterkers, boerenkool, rucola, andijvie, spinazie. Als je ze rauw eet, dan is de werking het beste.

 • Paardenbloem

Paardenbloem heeft een heilzame werking op de lever en nieren. Het heeft invloed op zowel de lever als de galblaas. Het vermeerdert de toevoer van gal, verbetert de doorstroming van stoffen door de lever, gaat galstenen en ontsteking van de gal tegen. Je kunt paardenbloem ook als thee verkrijgen (in dit artikel kun je meer over de paardenbloem lezen).

 • Brandnetel

Brandnetels werkenongiftend, alkaliserend en bloedzuiverend. Het helpt bij lever-, gal- en milt problemen door de detoxerende werking en het zuivert de maag. Brandnetel is tevens vochtafdrijvend en zijn goed tegen bloedarmoede( in dit artikel kun je meer over de brandnetel lezen).Je kunt brandnetels ook als thee verkrijgen.

 • Kiemgroenten

Kiemgroenten bevatten een hoge concentratie voedingsstoffen, zelfs hoger dan de groente zelf. De bekendste soorten zijn tuinkers, taugé en alfalfa, maar ook heerlijk zijn bijvoorbeeld zonnebloemkiemen, fenegriekkiemen en broccolikiemen.Kiemen helpen bij de opbouw van nieuwe cellen, voorzien ze van zuurstof, verjongen het lichaam en werken ook nog eens ontgiftend. Je doet er dus goed aan om ze iedere dag een beetje over je eten te strooien.In dit artikel kun je meer over kiemen en de gezondheidsvoordelen ervan lezen.

 • Peterselie

Peterselie bevat niet alleen heel veel voedingsstoffen maar heeft ook een sterk ontgiftende werking. In de natuurgeneeskunde wordt peterselie vaak toegepast als natuurlijk vochtafdrijvend middel. Peterselie heeft ook een hoog chlorofylgehalte, dit helpt het bloed te reinigen en daarmee ook de nieren, lever, blaas en het lymfesysteem.

 • Knoflook

Knoflook activeert leverenzymen die gifstoffen filteren en de (bloed)circulatie verhogen. De zwavel- en waterstofbestanddelen in knoflook helpen om giftige zware metalen te verdrijven. Voor een optimaal effect kun je ze het beste rauw eten. Als je daarna op peterselieblaadjes kauwt, dan heb je geen last van die vervelende geur.

 • Graangrassen.

Gerstegras, tarwegras en kamut-gras  bevatten grote hoeveelheden chlorofyl en helpen daarom bij het afvoeren van afvalstoffen. Je kunt het kopen als capsules, maar ook in poedervorm. Tegenwoordig kun je bij sommige gezondheidsbars of winkels ook verse tarwegras krijgen.

 • Koriander

Koriander helpt zware metalen uit je lichaam te verwijderen. Deze metalen zoals lood en kwik binden zich aan de koriander en kunnen het lichaam via het spijsverteringskanaal verlaten. Heerlijk door deze soep bijvoorbeeld.

 • Vitamines A en D en de Omega-3 vetzuren (vb chiazaden) zijn ook erg belangrijk bij het detoxen zijn van groot belang bij het detoxen. Zonder deze componenten zullen alle processen minder snel en goed verlopen. Zorg dus dat je hier genoeg van binnenkrijgt.

En als laatste zal ik nog even de goede vetten benadrukken (altijd weer die vetten, hahaha). Plantaardige, onverhitte (koudgeperste) oliën, zoals zijn een goede bron van essentiële vetzuren, die de celwanden van de lever herstellen en ontstekingen helpen tegengaan, zoals:

 • avocado’s of avocado olie
 • extra virgin olijfolie (zie dit artikel)
 • kokosolie (koud geperst)
 • vetten uit vette vis (haring, zalm, sardine of makreel)

Het is ook belangrijk dat je probeert om biologisch te eten, want bestrijdingsmiddelen hopen zich ook op in je lichaam. Als dat financieel niet altijd haalbaar is, dan heb je ms iets aan dit artikel. Hierin staat beschreven welke producten veel of weinig bespoten zijn.

———————————————–

De laatste tijd wordt m’n mailbox overspoeld met posts over afvallen. Ook op facebook gaat het bijna altijd over afvallen. Ik snap het wel, iedereen wil graag slank zijn maar het lijkt me belangrijker om je eerst maar eens te richten op een gezond voedingspatroon en het accepteren van je lichaam. Ik was het zo zat, daarom heb ik er een artikel over geschreven op “Vetvrij”. Ben je nieuwsgierig naar het artikel? Klik dan hier.

Zaterdagavondverrassing: Ik kan soms erg snakken naar een bakje vruchtenkwark en daarom heb ik deze week zuivelvrije mango kwark gemaakt. Deze kwark past ook prima bij het detoxen. Ben je nieuwsgierig naar het recept? Klik dan hier.

. 20150517_181559_resized

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat. ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Wil je als eerste op de hoogte zijn van m’n recepten? Bekijk dan  m’n recepten pagina op facebook.

Op facebook heb ik ook de groep Paleo, samen informatie delen opgericht. Wil je hier lid van worden? Klik dan hier.

Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten. ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel. De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s