Bloemkool salade met brandnetel pesto!!!!

Bloemkool, mmmmmmmmmmmm zo lekker en veelzijdig. Je kunt er echt de heerlijkste gerechten mee maken. Sinds ik de bloemkool heb herontdekt, eet ik het nooit meer op de gewone Hollandse manier, hahaha. Deze salade is ook makkelijk mee te nemen naar je werk.

Wist je dat brandnetels goed zijn tegen bloedarmoede? Ze bevatten veel ijzer en silicium.

De beste tijd voor het plukken van brandnetels is het voorjaar. De brandnetels bevatten dan het minste oxaalzuur.  Neem de bovenste 6 blaadjes van de plant. Trek wel goede handschoenen aan, want ze kunnen behoorlijk prikken. Heb je geen zin om met je handen in de aarde, tussen de hondendrollen te wroeten, dan kun je op sommige boerenmarkten   ook verse brandnetelbladeren kopen. Ik heb ze samen met de rucolabloemen gekocht op de boerenmarkt in Amsterdam. Spoel ze daarna goed af, eerst met heet water om de prik weg te nemen en daarna goed wassen met koud water. Kook ze voor 1 minuut, of de laatste minuut aan je gerecht toevoegen. Je kunt ze vb door je soep doen, roerbak groente of in je smoothie.

De voedingswaarden van verse brandnetels is enorm. Zo bevat 100 gram 43% Calcium, 8% ijzer, 13% Magnesium, 35% Mangaan, 36% Vitamine A en wel 555% Vitamine K. Verder nog wat andere mineralen en vitaminen, maar dit zijn degenen met de hoogste percentages.

Voor deze salade heb je nodig:

  • 1 bloemkool
  • 4 stengels bleekselderij
  • rucola bloemen ( optioneel)

Bereidingswijze:

  • Oven voorverwarmen.
  • Bloemkool in kleine roosjes snijden en in een oven schaal doen. +/- 30 minuutjes in de oven (stand 7, ongeveer 250 graden), wel af en toe even omroeren en je hebt heerlijk geroosterde bloemkool.
  • Dit koud laten worden.

brandnetels

Voor de Pesto:

  • 50 gram verse brandnetel bladeren
  • 15 gram dille ( ik gebruikte vers)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels Coconut Aminos*
  • 1 grote teen knoflook
  • +/- 0,5 glas water

Bereidingswijze:

  1. je stopt alles in de blender en laat deze draaien totdat je een gladde massa hebt
  2. je roert de pesto over de salade

20140420_192954

*Coconut Aminos is een soort sojasaus, alleen dan op basis van kokosnoten, ipv soja. Ook bevat het veel minder zout. Het is echt een aanrader en ook heerlijk om dingen mee te marineren.

2014-03-13 20.42.51

 

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Wil je als eerste op de hoogte zijn van m’n recepten? Bekijk dan  m’n recepten pagina op facebook.

Op facebook heb ik ook de groep Paleo, samen informatie delen opgericht. Wil je hier lid van worden? Klik dan hier.

Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel.

De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

Advertenties

2 gedachtes over “Bloemkool salade met brandnetel pesto!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s