Gefermenteerde rode kool salade!!!!

M’n eigen gefermenteerde salade. Het was leuk om te doen. Ik dacht dat het veel meer werk zou zijn, maar eenmaal bezig viel het me reuze mee. Het is wel erg belangrijk dat je de groente afsluit met iets zwaars, zodat alles goed onder vocht blijft staan. Dat had ik dus niet gedaan en daarom kon ik de 1e x de  hele inhoud weggooien.

Het makkelijk van gefermenteerde kool is dat je het lang kunt bewaren, zonder dat de voedingswaarde achteruit gaat. Lekker als bijgerecht bij de warme maaltijd. Wil je meer weten over fermentatie? Lees dan m’n blog erover.

Ik heb de volgende ingrediënten gebruikt:

  • rode kool
  • winterpeen
  • gemalen sinaasappelschilletjes (niet te veel, want anders overheerst het)

Verder heb je nog nodig:

  • een grote (steriele) pot (het makkelijkste is een pot waar heel je hand in past)
  • kruiden (optioneel)
  • Keltisch zeezout* (deze bevat veel meer mineralen dan gewoon zout)
  • water

* je hebt ongeveer 4 gram Keltisch zeezout per pond groenten nodig

Bereidingswijze:

  1. Snijd de kool fijn, of stop ze in een keukenmachine
  2. Stop de gesneden kool in een grote pot
  3. Bestrooi de kool met zout
  4. Kneed met je handen net zo lang totdat er vocht uit komt en de groenten onder het vocht staan (als je last hebt van je gewrichten, maak dan een vuist en druk het goed fijn)
  5. Leg er iets zwaars op, bv een goed uitgekookte steen, zodat de groenten onder water blijven ( dit is echt belangrijk, want anders gaat de boel beschimmelen, zoals bij mij het geval was de 1e x)
  6. Als de kool niet helemaal onder het vocht staat, dan kun je er wat water aan toe voegen met wat extra Keltisch zeezout
  7. Sluit de pot goed af en zet hem op een donkere plaats
  8. Laat 3-10 dagen (afhankelijk van de temperatuur) op kamertemperatuur staan. Als het begint te bubbelen, weet je dat de fermentatie goed op gang is.
  9. Na deze periode is het al klaar om gegeten te worden
  10. In de koelkast kun je ze nog maanden goed houden

Je kunt kool ook langer laten fermenteren. Zet hem dan na 3-10 dagen een wat koelere plaats. De ideale temperatuur is 8-12°C. Je kunt het ook in de koelkast zetten, maar dan wel op de minst koude plaats. Dan kun je de kool nog minimaal 10 weken laten staan om verder te fermenteren.Sommige mensen zeggen dat hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder het wordt en laten het zelfs een half jaar fermenteren. Het schijnt ook gezonder te zijn, omdat bij de fermentatie van kool er in week 2-3 histamines worden geproduceerd waar veel mensen gevoelig voor zijn. Bovendien wordt de vitamine C in week 3-6 opgegeten door de bacteriën, maar weer aangemaakt aan tegen het einde van de 10 weken.

20150309_193937

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Wil je als eerste op de hoogte zijn van m’n recepten? Bekijk dan  m’n recepten pagina op facebook.

Op facebook heb ik ook de groep Paleo, samen informatie delen opgericht. Wil je hier lid van worden? Klik dan hier.

Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel.

De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s