Water-Kefir

Steeds vaker lees ik over de gezondheidseffecten van Kefir. Kefir is een yoghurtplantje dat vroeger vaak gebruikt werd. Het heeft tal van gezondheidseffecten, die ik hieronder zal weergeven. Het is een goede en natuurlijke pro-biotica.

Omdat kefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt het bij aan een gezond immuunsysteem. Om die reden wordt het gegeten door patienten die lijden aan aids, het chronisch vermoeidheidssyndroom, herpes en kanker. Het kalmerende effect op het zenuwgestel heeft al velen die lijden aan slapeloosheid, depressies en AHDH verlichting gegeven. Regelmatig gebruik van kefir kan helpen bij de verlichting van alle darmproblemen; het kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen, winderigheid verminderen en zorgen voor een gezonder spijsverteringssysteem. Daarnaast helpt het reinigende effect dat kefir op het gehele lichaam heeft bij het verkrijgen van een beter uitgebalanceerd innerlijk ecosysteem, een optimale gezondheid en het bereiken van een hogere leeftijd. Kefir kan ook helpen de sterke hang naar ongezond voedsel te elimineren doordat het lichaam beter gevoed en meer in balans is. De uitstekende voedingswaarde van kefir biedt aan iedereen, in welke lichamelijke conditie dan ook (zwangere en zogende vrouwen,ouderen en kinderen), genezing en de handhaving van een goede gezondheid.

Een van de voordelen van een hogere zuurtegraad in de darm is dat voorkomen wordt dat parasieten en andere onvriendelijke organismen kunnen overleven. Nieuw onderzoek toont ook aan dat maagzweren (vaak veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori) kunnen voorkomen worden met kefir.

Andere voordelen van kefir zijn het hoge gehalte aan essentiele aminozuren en vitamine B1 en B12, een tekort aan biotine kan spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken, vitamine b12 wordt in het lichaam afgebroken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress vitamine B1 (thiamine) heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel en het mentale evenwicht, is ook essentieel voor het stabiliseren van de eetlust, bevordert het verteren van zetmeel, suiker en alcohol. Kefir maakt de huid zacht en soepel. Zelfs uitwendig (aangebracht als masker) kan kefir weldoend werken voor zowel een vette als een droge huid. Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken om zo het bacterieel evenwicht in de darmen terug te herstellen.

Ik vind dat nogal wat voordelen en het kost betrekkelijk weinig in vergelijking met al die dure pro-biotica tabletten die je overal ziet. De reden dat het me nog weerhield was, dat je het met suiker moet bereiden. Dit is om het plantje te voeden, het schijnt dat alle suikers door het plantje worden opgegeten en niet in de drank achter blijven. Ik vind suiker nogal moeilijk, omdat het niet goed voor je is, maar ook omdat het nogal veel calorien bevat. Je kunt het niet bereiden met Stevia of honing, dan gaat het plantje dood.

En ik ook, omdat ik al Chiazaad aan m’n voeding toegevoegd heb, vond ik het nogal veel dus. Maar goed, ik ben ook om en ga weer een stap verder en heb dus Kefir gemaakt.

Kefir is een plantje, dat zich door bereiding ervan sterk vermeerderd en je dus al snel achterlaat met een grote voorraad( als je het tenminste goed doet, hahaha). Vandaar wordt het dus vaak aangeboden door andere gebruikers. Ik heb gereageerd op een advertentie van de Kefir- site en een aardige vrouw kwam het zelfs nog brengen ook. Wat ik echt super aardig vond. Ellen, bij deze nogmaals bedankt. Ik heb het gisteren gemaakt en het staat nu dus in de vensterbank te fermenteren, het duurt  24- 48 uur voordat je het kunt drinken en alle suikers opgelost zijn. Niet langer dan 48 uur, want dan heeft de Kefir geen suikers meer.

Kefir kan niet tegen metaal en moet dus in een plastic zeef of kaasdoek omgespoeld worden en met een houten lepel  bereid worden. Bereidingswijze:

 • 3 eetlepels water-kefir.
 • 3 eetlepels suiker ( ik heb oerzoet genomen, dit is een stuk gezonder dan suiker, ongeraffineerd en nog vol met voedingsstoffen).
 • 1 liter water( waarvan 200ml warm om de suikers in op te lossen).
 • 1 citroen ( in 2 of 3 stukken gesneden, met schil als hij biologisch is en goed gewassen).
 • gedroogd fruit, ik heb 3 abrikozen genomen.

De meningen zijn verdeeld over het gebruik van gedroogd fruit en sommige zeggen ook dat je ipv suikers ook alleen gedroogd fruit kunt nemen, maar dan wat meer. Maar ik heb eerst het oorspronkelijke recept gebruikt en als dat lukt ga ik er wel mee experimenteren.

Ik heb het afgesloten met een keukenpapiertje en elastiek, omdat het anders kan spuiten als je er een deksel opdoet. Er ontstaat namelijk koolzuur.

Ik ben erg benieuwd of het lukt en hoop dat ik m’n man ook zo ver krijg om ervan te drinken. Je kunt het beter niet drinken voor het slapen gaan, want er zit een klein beetje alcohol in. Alcohol werkt bij mij heel snel en werd dan meteen losser en lacherig. Nog een goede reden om Kefir te drinken dus, hahaha.

Hopelijk heb ik je nieuwsgierig gemaakt en ga je het ook proberen. Laat me weten wat je ervan vind.

Ik laat jullie snel weten of het gelukt is en het lekker is.

Enjoy!!!!!

Ik heb inmiddels m’n eerste fles klaar en al bijna op. De smaak is goed te doen, ik heb er verder niets aan toegevoegd en meteen weer een nieuwe fles in de vensterbank staan. Nu m’n mannetje nog zo ver zien te krijgen het te drinken. Ik denk dat dat meer moeite zal kosten, hahaha.

Advertenties

15 gedachten over “Water-Kefir

 1. Ik drink ook kefir…dom eigenlijk, hè, hoe we zó makkelijk met z’n allen lopen te zeulen met flessen light-zooi, terwijl deze kefir zoooo makkelijk zelf te maken is! Moest wel even aan de smaak wennen, maar dat komt vrij senl goed. (Als je t leuk vindt: Heleen, van “Eet goed voel je goed” heeft laatst ook over kefir geschreven en daar staat een tip voor smaakjes bij!)
  En trouwens: melkkefir vind ik ook erg lekker…en is zo mogelijk nóg makkelijker te maken!
  Succes en ik lees graag af en toe mee op je blog! Sterkte met alles! Fijn, dat je zoveel overwinningen behaalt! Go for it!

  1. Dank je wel voor je lieve reactie! Ik heb idd de blog van Heleen ook gelezen en zij maakt het alleen met suiker. Dat doe ik nu ook, maar las net dat je dan alleen maar de Kefir voedt en geen probiotische effecten krijgt. Daarvoor heb je de vruchten nodig. Dus ga ik me maar weer aan het oorspronkelijke recept houden.

 2. ik ben ook een kefir fan. Ik vind het originele recept alleen niet super.
  Ik doe de citroen er achteraf bij ( na 48 uur fermenteren) en wat schijfjes verse gember. Na 12 uur in de koelkast te hebben gestaan heb je echt een lekker frisje.

 3. Hoi!
  Je hebt mij weer helemaal enthousiast gemaakt 😀 Een poosje terug had ik ook gereageerd via een groep op Facebook, (voor een plantje) maar helaas niets meer over gehoord. Ik ga weer op zoek! Dank voor je verhaal. Lieve groet.

   1. Hoi Nienke, wat lief dat je dat even meld. Zelf heb ik ook genoeg. Maar ms leest iemand anders dit.Wat ik zelf doe om het overschot te beperken is: de ene x doe ik het met 3 gedroogde vijgen en 3 scheppen oerzoet en de andere x doe ik het alleen met 6 gedroogde vijgen. Dan blijft de hoeveelheid in evenwicht. Ik vond het ook zo vervelend steeds zo veel over te houden en weggooien vind ik dan weer zonde. Groetjes.

 4. Hoihoi, ook ik gebruik sinds kort kefir. Vind het erg leuk om ermee te experimenteren, maar….ik krijg zulke nare reacties van mijn lichaam als ik het drink. Ik voel het al gelijk bij de eerste slok. Een reactie van de alcohol….Men zegt dat de alcoholpercentage te verwaarlozen valt, maar ik vind het een echt ontzettend rot gevoel. Het weerhoudt mij bijna om ermee te stoppen. Hebben meer mensen dit? Ik heb ook een gastric bypass, maar kon hiervóór ook niet goed tegen alcohol. Voel het direct op mijn borst, nek en armen.

  1. Hoi, wat jammer om te horen. Het kan ook zijn dat je lichaam zo reageert, omdat je last hebt van ontgiftigings verschijnselen. Probeer het dus langzaam op te bouwen en extra water te drinken. Als dat het is, dan moet het na een tijdje minder worden. Als het toch de alcohol is, dat kun je de Kefir beter zo kort mogelijk laten fermenteren. Minimaal 24 uur,maximaal 72 uur. Hoe langer je het fermenteert,hoe meer alcohol erin zit. Succes!!!!

  1. Hoi Truus, wat leuk. Omdat ik dacht dat de citroen erg belangrijk was, heb ik het even nagezocht voor je. Dit wordt er over het toevoegen van fruit gezegd: “De citrusvrucht is de starter en brandstof voor het gistingsproces en de verzuring. Zonder citroen of ander zuur gaat het op zich ook, maar met citroen doet de kefir sneller en beter zijn werk. De bacteriën en gisten in de korrels hebben niet allemaal baat bij hetzelfde soort milieu/zuurgraad in de pot. De citrusvrucht geeft geleidelijk zuur af. Daardoor verandert het milieu in de pot langzaam van zoet naar zuur, waarbij al die voorkeuren aan bod komen”. Ben benieuwd of hij het met de peer dus ook doet. Leuk als je dat laat weten!! Groetjes.

  1. Hoi Truus, momenteel heb ik zelf niet meer over. En als ik weer over heb, dan heb ik al een lijstje met mensen die het ook willen hebben. Misschien leest iemand dit? Je zou anders ook lid kunnen worden van de Kefirgroep op facebook, daar zijn veel mensen die het tegen een kleine vergoeding willen toesturen. Succes.

   1. Hallo Truus, ik ben ook op zoek naar water kefir dus als ik iets van je kan kopen? Groetjes, Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s