Eet weetjes

Appelciderazijn

Onze zuur en base balans raakt uit evenwicht door het eten van te veel zuur voedsel. Met zuur voedsel bedoel ik: eiwitten( eieren, vlees, vis, enz), medicijnen, onrijp fruit, snelle koolhydraten, suikers en alles wat geen voedingswaarden heeft.  Niet alle zuren zijn slecht ( zoals vb: eieren), maar eet ze met een flinke hoeveelheid base vormend voedsel. Appelciderazijn helpt om het evenwicht te herstellen. Eet voor een goede balans 80% base en 20% zuurvormend voedsel.

Bananen

Een rijpe banaan bevat meer suiker dan een onrijpe banaan. Tijdens de rijping wordt het zetmeel omgezet in suiker.

Bakpapier

Als je bakpapier in de supermarkt koopt, dan zit er meestal BPA gif in, of ze zijn gebleekt met chemische middelen, die erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Beter kun je je bakpapier kopen bij de natuurvoedingswinkels.

Brandnetels

Wist je dat brandnetels goed zijn tegen bloedarmoede? Voeg een eetlepel gedroogde brandnetelthee toe aan je smoothies, ze bevatten veel ijzer en silicium. Las wel af en toe een stop-week in, om je nieren niet te veel te belasten.

In het voorjaar kun je ook verse brandnetelbladeren plukken. Het beste is om de jonge te nemen, die bevatten het minste oxaalzuur. Neem de bovenste 6 blaadjes. Trek wel goede handschoenen aan, want ze kunnen behoorlijk prikken. Heb je geen zin om met je handen in de aarde, tussen de hondendrollen te wroeten, dan kun je op sommige boerenmarkten   ook verse brandnetelbladeren kopen. Ik koop ze op de boerenmarkt in Amsterdam. Spoel ze daarna goed af, eerst met heet water om de prik weg te nemen en daarna goed wassen met koud water. Kook ze voor 1 minuut, of de laatste minuut aan je gerecht toevoegen. Je kunt ze vb door je soep doen, roerbak groente of in je smoothie.

De voedingswaarden van verse brandnetels is enorm. Zo bevat 100 gram 43% Calcium, 8% ijzer, 13% Magnesium, 35% Mangaan, 36% Vitamine A en wel 555% Vitamine K. Verder nog wat andere mineralen en vitaminen, maar dit zijn degenen met de hoogste percentages.

Chia-zaad

Wist je dat 12 gr. Chia-zaad 92 mg calcium bevat? Goed nieuws voor onze botjes.

Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn erg gezond en vooral de citroen is een topper. Wat veel mensen niet weten is dat het witte vlies, wat net onder de schil zit ook erg gezond is. Deze bevat namelijk pectine.Pectine kan helpen bij het verlagen van het slechte cholesterol gehalte. Het helpt ook mee om aderverkalking te voorkomen. Pectine zorgt tevens voor een gezond hart en bloedvatenstelsel.Tip: schil de citrusvruchten dus heel dun en eet de rest op.

Curcuma

Curcuma is in de Indiase keuken heel populair. Het werkt  virus en ontstekingsremmend en dood kankercellen. Curcuma wordt pas in je lichaam opgenomen als je het combineert met zwarte peper en vet. Weer een goede reden om vet te gaan eten.

E 621

Dit is een erg gevaarlijk nummer, het tast het zenuwstelsel aan en is kankerverwekkend. Het wordt toegevoegd als smaakversterker, waardoor je meer gaat eten. Andere namen voor dit gevaarlijke stofje zijn:

  • mononatriumglutamaat
  • glutamaat
  • glutamaatzuur
  • plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten
  • gehydrogeneerde eiwitten of proteïne
  • gelatine
  • calcium- of natriumcaseinaat
  • toegevoegde gist
  • gistextract
  • monokaliumglutamaat
  • moutextracten voor voedingsdoeleinden
  • bouillons
  • moutaroma’s
  • kunstmatige aroma’s
  • natuurlijke aroma’s
  • natuurlijke aroma’s van kip of varken
  • specerijenextracten
  • eiwitten uit tarwe
  • ‘overige kruiden of specerijen’
  • maltodextrine
  • vetsin
  • sojasaus
  • citroenzuur
  • maissiroop
  • caseïne of caseinaat
  • aspartaam

Eieren

Eieren zijn een van de meest complete voedingsmiddelen op aarde. Ze bevatten bijna alle belangrijke vitaminen en mineralen.

Zachtgekookte eieren zijn beter dan hardgekookte eieren, omdat je anders de Lecithine doodt. Lecithine is belangrijk, omdat het helpt beter met vet om te gaan en op een natuurlijke wijze het cholesterol helpt te verlagen.Er zijn ook mensen die zweren bij rauwe eieren, maar zelf zou ik dit niet zo snel doen, ivm het Salmonella gevaar.

Het verschil tussen bruine eieren en witte eieren: Bruine eieren kunnen nog wel eens bloedpropjes bevatten en witte eieren hebben deze niet.

Fytinezuur in noten en peulvruchten

Noten zijn heerlijk en erg gezond, maar zitten ook boordevol met fytinezuur. Deze onttrekt belangrijke mineralen aan je lichaam, waardoor je klachten kunt krijgen en als je je lichaam weer moet herstellen zit je hier niet op te wachten. Maar je kunt er wat aan doen. Week eerst alle noten en zaden een nachtje in water met Keltisch zeezout . Droog ze daarna in een droog-oven en als je die niet hebt zet je de oven op de laagste stand met de deur open.  Nooit verhitten, want dan verliezen ze hun goede vet samenstelling en worden ze ranzig. Daarna in de koelkast bewaren.

Peulvruchten kun je beter ook weken, tussen de 24 en 72 uur, met water en azijn. Om de 8 uur water verversen, zodat ze niet ranzig worden.

Zorg voor voldoende vitamine C.  En juiste hoeveelheid vitamine C kan ervoor zorgen dat mineralen (zeker ijzer) beter worden opgenomen, ondanks het aanwezige fytinezuur.

Gember:

Gember wordt vaak gebruikt bij reisziekte en andere vormen van misselijkheid, om de neiging tot braken te onderdrukken.  In de Verenigde Staten wordt gember als tinctuur gebruikt om maagklachten te behandelen. Diverse onderzoeken hebben daarnaast een anti-diabetisch effect van gember aangetoond. Volgens de Arabische folklore is gember goed om het geheugen te verbeteren. Van oudsher wordt het ook gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties.

Grapefruits en medicatie

Grapefruits zijn erg lekker en ook heel gezond, maar niet voor iedereen.Mensen die medicatie slikken, moeten wel oppassen. Grapefruits kunnen de werking van bepaalde medicatie verstoren of zelfs verhinderen. Ook kan het klachten geven. Ook andere citrusvruchten kunnen klachten geven bij medicatie, maar dit komt minder voor. Hier een duidelijk artikel erover. http://vita-info.nl/2012/05/grapefruit-medicijnen-interactie/

Heermoes

Heermoes is een kruid dat wordt gebruikt om botontkalking tegen te gaan. Ik koop het gedroogd en maak er thee van. Ook Heermoes bevat veel silicium. Vind je het niet lekker? Doe het dan in je smoothies.  Ik wissel het af met brandnetelblad.  Las wel af en toe een stop-week in, om je nieren niet te veel te belasten.

Jodium

Als je veel voeding eet dat van nature veel jodium bevat, dan wordt je schildklier voorzien van voldoende jodium, waarmee de opname van radioactieve jodium verhinderd wordt en de schildklier wordt beschermd tegen elektrosmog. Zie Bron.

Ceylon kaneel

Kaneel uit de meeste supermarkten bevat cumarine. Een teveel aan deze stof kan leiden tot lever schade en het kan de bloedstolling bemoeilijken. Hoge dosissen ervan schijnen kankerverwekkend te zijn. Ceylon kaneel heeft deze stof in zeer lage concentratie, dus probeer erachter te komen welke kaneel je hebt.

Kauwgom

Kauwgom bevat o.a rubber en plastic.  Van alle ongezonde dingen vind ik dit nog wel het moeilijkste om vanaf te blijven.

Kiemen

Wist je dat als je zaden kiemt met een hoog gehalte aan omega 6, de omega’s dan ten gunste veranderen? Vb zonnebloempitten of sesamzaden.

Knoflook

Knoflook is erg gezond, vooral rauw.  Knoflook heeft de unieke werking om de groei van de candida bacterie tegen te werken.Maar te veel is niet goed. Een te veel kan schade opleveren aan rode bloedcellen, de darmflora beschadigen, de opname van voedingsstoffen en de leverfunctie verminderen. Mensen die snel last hebben van bloedarmoede kunnen zich ook beter matigen in het gebruik van knoflook. De genezing van de bloedarmoede wordt geremd door het eten van knoflook.

Kool

Ik ben dol op kool. Als je veel groente eet,  dan ontkom je er ook niet aan. Het is beter om niet te veel rauwe kool te eten, maar het wel even te koken. Dit i.v.m Goitrogenen die kolen bevatten.  Te veel kan je schildklier aantasten. Je doet er goed aan om er extra Jodium bij te eten zoals v.b. zeekraal, vis of zeewieren.

Lijnzaad

Lijnzaad wordt het beste in het lichaam opgenomen in gebroken vorm. Lijnzaad oxideert snel en daarom kun je ze het beste ongebroken kopen en kort voor het gebruik zelf malen. Dit kan makkelijk in de blender.

Nachtschades

Groenten uit de nachtschade familie bevatten alkaloïden. Dit zijn chemische stoffen die zich gedragen als natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook een plant wil zichzelf beschermen om niet opgegeten te worden. Deze alkaloïden kunnen ontstekingen bevorderen in je lichaam en dan met name in de gewrichten.

Tot deze familie behoren:

  • Aardappelen
  • Tomaten
  • Pepers
  • Paprika
  • Aubergine
  • Gojibessen
  • Tabak

En dus ook alle producten die er uit voortkomen, vb ketchup.  Kies je er toch voor ze te eten, doe het dan met mate en kies voor de rijpere soorten.

Nitraat

Nitraat is niet direct schadelijk voor je gezondheid. Het kan omgezet worden in nitriet en dat is wel schadelijk. De omzetting kan komen door: verwarmen en bewaren van voedsel. Eet nitraatrijke voeding dus het liefst rauw en vers.  Ook kun je beter geen vis eten, samen met nitraatrijke groenten, hierdoor kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Behalve zalm en makreel, dit kan wel. Nitraatrijke groenten zijn:

  • Andijvie
  • Bietjes, rode
  • Bleekselderij
  • Chinese Kool
  • Koolrabi
  • Paksoi
  • Postelein
  • Raapstelen
  • Sla, alle soorten
  • Snijbiet
  • Spinazie*
  • Spitskool
  • Venkel
  • Waterkers

*Spinazie bevat in de winter meer nitraat dan in de zomer. Wil je spinazie verwarmen? Dan kun je beter gebruik maken van diepvries spinazie, aangezien deze geoogst wordt in de zomer.

Olie

We hebben vetten nodig. Goede vetten zijn: kokosolie om in te bakken en te frituren. Kokosolie is de enige  vet soort  waarvan de samenstelling niet veranderd tijdens het verhitten.  De rest van de plantaardige oliën veranderen van samenstelling tijdens verhitting, zodat ze makkelijk ranzig worden en leiden tot vorming van transvetten en schadelijke vrije radicalen.

Olijfolie voor over salades heen, maar ook : walnoot olie, lijnzaadolie ( niet voor mannen) sesamolie, avocado olie zijn goed voor over de salades ( maar deze wel met mate). Neem wel de biologische variant, want walnoot olie, bijvoorbeeld, wordt gemaakt van beschimmelde en afgekeurde walnoten, als je ‘m bij de reguliere supermarkt koopt. Slechte vetten zijn: zonnebloemolie, koolzaadolie en maisolie. Dit komt doordat ze een overdosis aan omega 6 vetzuren in je lichaam veroorzaken. En dit werk kanker en ontstekingen in de hand.  

Oxaalzuur

Oxaalzuur onttrekt belangrijke mineralen aan je lichaam, vooral calcium. Deze heb je juist nodig. Om oxaalzuur te verminderen, moet je je groente goed koken en het weekwater weggooien. In veel voeding zit oxaalzuur, maar het meest in: Spinazie, Cacao, Bieten en Loof, Rabarber, Postelein. Deze kun je met botontkalking maar beter mijden of verminderen. Je doet er ook goed aan, het samen met een calciumrijk product te eten.

Selenium

Selenium is een belangrijk mineraal dat ervoor zorgt dat zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig worden. Ook kun je hierbij denken aan het eten van vis, zoals kwik. Onze grond bevat niet zo veel selenium meer. Paranoten bevatten extreem veel selenium en het goede nieuws is dat je er maar weinig van hoeft te eten. Als je er elke dag +/- 2 eet, dan heb je al genoeg.

Sinaasappels

Sinaasappels worden vaak met water ingespoten, als je ze regulier koopt. Bij  biologische sinaasappels wordt dit niet gedaan. Weer een goede reden om bio te kopen.

Tarwegras en gluten

Tarwegras is erg gezond en op zich glutenvrij.  De gluten vormen zich pas als het gras zich tot tarwe-aren vormt. Wel kan tarwegras gecontamineerd zijn met volgroeide tarwe, waardoor gluten toch in tarwegras terechtkomt.

Yerba Mate thee

Het drinken van deze thee is vooral in zuid-Amerika erg populair. Het wordt beschouwd als een teken van vriendschap en is een zeer sociaal en vriendschappelijk gebeuren. Deze thee bevat veel vitamines en mineralen, waaronder calcium en ijzer en  anti-oxidanten.  De inheemse Guarani bereiden de thee heden ten dagen nog steeds voor gezondheidsbevorderende doeleinden. Ze gebruiken het om het immuunsysteem te versterken, het bloed te zuiveren en ontgiften, het zenuwstelsel te versterken, veroudering tegen te gaan, vermoeidheid te bestrijden, de geest een oppepper te geven,  en tegen verzwakking, stress en slapeloosheid. Het bevat wel Mateine, een mildere variant van cafeïne. Zelf kan ik geen koffie met cafeïne verdragen, maar van deze thee heb ik geen last.

Vitamine K2

Wist je dat vitamine K een belangrijke vitamine is. Vooral vitamine k2 is erg belangrijk voor je botten en je hart.Vitamine K1 komt veel voor in bladgroenten. Vitamine K2 komt voor in vlees en eieren. Ook zit het in gefermenteerde producten zoals kaas, kwark en yoghurt. In het Japanse product Natto komt het in grote hoeveelheden voor. Dit is een gefermenteerd soja product. Niet te verwarren met de gewone gangbare soja, want die is juist slecht voor je botten.

Als je geen  zuivel  vlees en natto eet, dan kun je vitamine k2 ook halen uit grasboter. Dit is roomboter, maar dan gemaakt van koeien die voornamelijk gras eten. Een tijd lang werd grasboter onterecht afgeschreven, omdat het veel verzadigde vetten en cholesterol bevat. Inmiddels weten we dat het juist erg gezond is en deze vetten ons juist beschermen.Ook werkt het ontstekingsremmend en  heeft het een beschermend effect op ons spijsverteringssysteem. Weer zien we hoe hard ons lichaam vetten juist nodig hebben. Wij, die jarenlang de vetten hebben afgeschreven. Wat heeft ons lichaam er onder te lijden gehad en nog steeds, waarschijnlijk. 

Waterkoker

De meeste kunststof waterkokers bevatten gifstoffen, die vrij komen tijdens verhitten van water. Zelf heb ik zo’n leuke rode fluitketel aangeschaft en het staat erg gezellig.

Wortels

Rauwe wortelen  zitten vol polyfenolen, dat zijn antioxidanten die kankerremmend werken en hartkwalen tegengaan. Er zit ook veel vitamine C in. Beide stoffen gaan verloren als je ze kookt. Maar als je wortelen kookt, neemt je lichaam meer betacaroteen op, dit zet je lichaam om in vitamine A.

Het in stukken snijden van wortels zorgt ervoor dat deze 25% meer voedingsstoffen verliezen tijdens het koken dan een wortel die niet gesneden is.

 

Zalm

Zalm is gezond. Zalm bevat veel goede omega 3 vetstoffen. Maar tegenwoordig kun je kiezen uit: kweekzalm en wilde zalm. Kies dan voor wilde zalm. Kweekzalm is zeer ongezond. Hier wat voorbeelden. Kweekzalm hebben 30 x het aantal zeeluis, worden gevoed met chemicaliën om ze kleur te geven, gevoed met antibiotica, worden gekweekt in een te kleine ruimte, waardoor ze weinig beweging krijgen en ziektes veroorzaken. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden om beter geen kweekzalm te eten. Let goed op de verpakking, als er niets op staat, dan kun je er van uitgaan dat het bijna altijd om kweekzalm gaat. Opletten geblazen dus.

 

8 gedachten over “Eet weetjes

  1. Aan de ene kant lees ik dat je groenten met nitraat niet moet koken, aan de andere kan lees ik dat je groenten met oxaalzuur juist wel moet koken. Het betreft bijna dezelfde groenten zoals spinazie, rode biet, postelein. Wat is nu beter voor deze groenten, rauw of gekookt?

    1. Hoi Liane, ik begrijp je verwarring. Het is ook lastig, maar als je veel groenten eet, dan is het belangrijk dat je zoveel mogelijk afwisselt. Ik zou zeker niet te veel rauwe spinazie eten en rauwe bieten, want die bevatten erg veel oxaalzuur en dat rooft mineralen uit je lichaam. Biologische groentes bevatten meestal ook minder nitraat en zomerspinazie bevat ook minder nitraat dan winter spinazie.Zoveel mogelijk afwisselen dus en goed plannen wat je op een dag eet.Groetjes.

  2. Ik kom net op je site,veel dingen wist ik al,maar wat veel recepten! Ik ben nog steeds zoekende maar ik denk dat ik het door jouw site wel gevonden heb,en krijg ook een antwoord op mijn vragen waarom alleen rawfood of vegetarisch toch dik kan maken,en dat je op de koolhydraten moet letten,ik kook en bak graag,en krijg er weer helemaal zin in, bedankt!

Geef een reactie op zijeetook Reactie annuleren