30 ingrediënten die je maar beter kunt vermijden in je cosmetica producten!!!!!

Zoals jullie inmiddels wel weten ga ik eerst op onderzoek uit voordat ik iets koop. Dat doe ik niet alleen voor het eten, maar ook voor m’n lichaamsverzorging.

Er wordt niet alleen gerommeld met ons eten, maar ook met onze cosmetica producten. In veel van onze producten zitten kankerverwekkende stoffen of andere zeer schadelijke ingrediënten. Gelukkig worden steeds meer mensen zich daarvan bewust. De fabrikanten weten dat en spelen daar natuurlijk weer handig op in. Overal prijkt het woordje “natuurlijk”of “biologisch” op de etiketten. Er hoeft maar een een klein percentage daarvan in een product te zitten of ze mogen het er al opzetten.  Als je verder niet zo goed naar de kleine lettertjes kijkt of niet weet wat het allemaal betekent, dan ben je al snel geneigd het te geloven en te kopen. Met het idee dat je heel bewust en gezond bezig bent. Helaas……….

Veel producten bevatten hormoonverstorende stoffen. Een voorbeeld hiervan is: Parabenen. Parabenen kunnen de hormoonhuishouding verstoren,  ze functioneren namelijk als een xeno-oestrogeen. Xeno-oestrogenen kunnen onder andere de lever belasten en verhogen mogelijk het risico op het ontstaan van hormoongerelateerde ziektebeelden. Ze kunnen zich gaan opstapelen in je lichaam.  PMS, prostaat- en borstkanker worden in verband gebracht met het teveel aan oestrogenen in onze producten.(Krishnan et al.; Long et al., bron).

Velen van ons zijn groot gebracht met Zwitsal. Het ruikt heerlijk en zelfs op latere leeftijd gebruikte ik het daarom nog. Ik vind dat je er toch wel vanuit mag gaan, dat ze bij babyproducten  extra voorzichtig zullen zijn met gevaarlijke stoffen, maar niets is minder waar. Ook hier zitten hormoonverstorende stoffen in. In Denemarken bijvoorbeeld zijn ze veel verder dan hier in Nederland. Zwangere vrouwen worden daar gewaarschuwd om hormoonverstorende producten, zoals vb. zwitsal te vermijden. Bij ons vindt de overheid dat overdreven. Nog een reden dus om die niet meer te vertrouwen.

Ik heb voor jullie een lijst met producten die schadelijk zijn en waarom ze schadelijk zijn. Deze kun je maar beter mijden en al helemaal bij kleine kinderen.

1. ALUMINUM ZIRCONIUM en andere Aluminum componenten
Wordt gebruikt voor: Het verminderen van de zweetproductie
Wordt gebruikt in: Antitransparant deodorants.
Waarom vermijden: Het wordt gelinkt aan het ontwikkelen van Alzheimer en heeft mogelijk een link naar borstkanker (onderzoeken spreken elkaar tegen of aluminium aan borstkanker gelinkt kan worden…maar zover het onduidelijk is, denk ik dat je het beter kan vermijden, dan dit je altijd goed).

2. BENZYL ACETATE
Wordt gebruikt voor: Het werkt prima als oplosmiddel. Het ingrediënt zit ook vaak verscholen in de ‘fragrance’
Wordt gebruikt in: Controleer altijd even je ingrediëntenlijst op dit ingrediënt, want het kan werkelijk overal in gebruikt worden.
Waarom vermijden: Het wordt snel opgenomen door je huid en kan komt daardoor in je lichaam terecht. Studies op dieren heeft aangetoond dat dit ingrediënt onder andere teruggevonden kan worden in je longen en lever. Mogelijk staat het ingrediënt in verband met kanker.

3. BENZALKONIUM CHLORIDE en BENZETHONIUM CHLORIDE
Wordt gebruikt als:  conserveringsmiddel
Wordt gebruikt in: Crème, zonnebrand, gezichtsreiniger en producten tegen acne.
Waarom vermijden: Het wordt snel opgenomen door je huid en kan komt daardoor in je lichaam terecht. Studies op dieren heeft aangetoond dat dit ingrediënt onder andere teruggevonden kan worden in je longen en lever. Mogelijk staat het ingrediënt in verband met kanker.

4. BRONOPOL
Wordt gebruikt als:  conserveringsmiddel
Wordt gebruikt in: Crème, douche gel, gezichtsreiniger, make-up remover, anti-aging producten
Waarom vermijden: Bronopol is irriterend voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Bovendien kan het allergische reacties veroorzaken. Herhaald of langdurig contact ermee kan de huid gevoelig maken.

5. BUTYL ACETATE
Wordt gebruikt als:  Oplosmiddel in nagellak, het voorkomt het chippen van de lak
Wordt gebruikt in: Nagellak en andere nagel behandelingen
Waarom vermijden: Bij vaak gebruik kan de huid uitdrogen en barsten. De geur kan zorgen voor duizeligheid.

6. BUTYLATED HYDROXYTOLUENE (BHT)/ BUTYLATED HYDROXYANISOLE (BHA)
Wordt gebruikt als:  Anti-oxidant. Het zorgt ervoor dat producten minder snel van kleur veranderen.
Wordt gebruikt in: Dit ingrediënt kan overal inzitten. Binnen de Europese Unie is dit product verboden, let er dus vooral op als je producten uit een niet-EU land besteld.
Waarom vermijden: Het kan je immuunsysteem aantasten. Dierlijke studies tonen aan dat dit ingrediënt onder andere terug te vinden is in je lever en hersenen.

7. CETEARETH/PEG COMPONENTEN
Wordt gebruikt als:  Werkt reinigend en zorgt voor een diepere penetratie van de huid door het openen van je poriën.
Wordt gebruikt in: Dit ingrediënt kan overal inzitten, dus lees de ingrediëntenlijst altijd goed.
Waarom vermijden: Omdat de poriën van je huid verder open gaan kunnen veel gifstoffen tot diep in je huid en lichaam doordringen. Het kan je huid irriteren en de structuur van je huid veranderen.

8. COAL TAR / ofwel, koolteer
Wordt gebruikt als:  Het verzacht jeuk en eczeem en bevorderd het verminderen van een stugge, schilferige hoofdhuid.
Wordt gebruikt in: Shampoo en Haarkleuring. Het ingrediënt is verboden in de Europese Unie en Canada.
Waarom vermijden: Het kan problemen aan de huid en luchtwegen veroorzaken.

9. COCAMIDE DEA/ LAURAMIDE DEA
Wordt gebruikt als:  Het zorgt voor schuim in shampoo en badproducten.
Wordt gebruikt in: Dit ingrediënt kan echt overal inzitten.
Waarom vermijden: Het kan huidirritaties veroorzaken en wordt in verband gebracht met kanker.

10. DIETHANOLAMINE (DEA)
Wordt gebruikt als:  Het zorgt voor de juiste pH waarde
Wordt gebruikt in: Zonnebrandcrème, crème, foundation, haarkleuring.
Waarom vermijden: Diethanolamine kan in te grote hoeveelheden een kankerverwekkende stof vormen. Daarom zijn er binnen de EU afspraken gemaakt over de hoeveelheid DEA die in een product mag zitten. Hou er wel rekening mee dat de maximering per product is..en jij makkelijk 10 producten op een dag kan gebruiken waar deze stof in zit. Bovendien kan het huidirritaties veroorzaken.

11.   ETHYL ACETATE
Wordt gebruikt voor: Het is een oplosmiddel
Wordt gebruikt in: Nagellak, mascara, withening tandpasta, parfum.
Waarom vermijden: Het staat op de EPA-lijst van gevaarlijke afvalstoffen. Het is irriterend voor ogen en luchtwegen en kan hoofdpijn en narcose veroorzaken. Op de huid heeft het een sterk uitdrogend effect en kan het kloven veroorzaken. Tevens kan het bloedarmoede en schade aan lever en nieren veroorzaken.

12.   FORMALDEHYDE
Wordt gebruikt voor: Het is desinfecterend en wordt gebruikt als conserveringsmiddel.
Wordt gebruikt in: deodorant, nagellak, zeep, shampoo, scheerschuim. Het is niet meer toegestaan in de Europese Unie, maar wordt in Canada nog wel gebruikt.
Waarom vermijden: Aangezien het wordt ingeademd is deze stof met name schadelijk voor de luchtwegen en slijmvliezen. (Het is ook aanwezig in smog, uitlaatgassen en in sigarettenrook).Daarbij kan het een branderig gevoel aan de ogen, neus en keel veroorzaken. Verder kan het gewrichtspijn, huidreacties, allergie, depressie, hoofdpijn, pijn in der borststreek, chronische vermoeidheid, duizeligheid en slaapstoornissen veroorzaken. En het verzwakt het immuunsysteem.
Uit wetenschappelijke onderzoeken bleek dat het neuskanker kan veroorzaken

13.   FORMALDEHYDE-RELEASING PRESERVATIVES ( QUATERNIUM-15, DMDM HYDANTOIN, DIAZOLIDINYL UREA AND  IMIDAZOLIDINYL UREA, DEA, MEA, TEA)
Wordt gebruikt voor: Het is een synthetisch oplos-, desinfectie- en schoonmaakmiddel. Het is echter ook een bestanddeel van remvloeistof
Wordt gebruikt in: Dit ingrediënt kan je overal tegen komen en zit in heel veel cosmetica producten. Als je het wil vermijden moet je dus altijd de ingrediëntenlijst doorlezen.
Waarom vermijden: Het is schadelijk voor de lever, nieren en alvleesklier. Het irriteert de huid, de slijmvliezen en de ogen.
Het kan kanker veroorzaken in diverse organen en is met name gevaarlijk voor kleine kinderen.

14.   FRAGRANCE (PARFUM)
Wordt gebruikt voor: Uiteraard voor het geven van een lekkere geur aan een product.
Wordt gebruikt in: Parfum wordt in bijna alle cosmetica producten gebruikt.
Waarom vermijden: De term ‘parfum’ kan een verzamelnaam zijn voor wel 10 tot 300 verschillende chemische ingrediënten. Je weet dus absoluut niet wat je op je huid gebruikt. Veel van deze ingrediënten zijn niet op de veiligheid getest.

15.   HYDROQUINONE

Wordt gebruikt voor: Het werkt als antioxidant, werkt als bleekproduct voor huis en haar en wordt gebruikt als parfum.
Wordt gebruikt in: Gezichtscreme, anti-verouderingsproducten, zonnebrand, haarverf en gezichtsreiniger.
Waarom vermijden: Het kan zorgen voor huidirritaties.

16.   IODOPROPYNYL BUTYLCARBAMATE
Wordt gebruikt voor: Het is een conserveringsmiddel
Wordt gebruikt in: Het kan echt voor alle cosmetica gebruikt worden.
Waarom vermijden: Het kan allergische reacties veroorzaken en de lever aantasten.

17.   LOOD en lood componenten
Wordt gebruikt voor: de kleur
Wordt gebruikt in: Haarkleuring, haarproducten en soms wordt het gevonden in rode lippenstift. Het gebruik van lood in cosmetica is overigens in Japan verboden.
Waarom vermijden: Lood kan een negatief effect hebben op de hersenen: wie teveel lood binnen krijgt kan onder meer leerproblemen, taalproblemen en gedragsproblemen krijgen. Hier is overigens wel een veel hogere dosis voor nodig dan wat je binnenkrijgt door het gebruik van cosmetica waar lood in zit.

18.   METHYLISOTHIAZOLINONE (MI/MCI) en METHYLCHLOROISOTHAIZOLINONE
Wordt gebruikt voor: Het is een conserveringsmiddel
Wordt gebruikt in: Het zit in ontzettend veel cosmetica, altijd de ingrediënten lezen dus als je deze stof wil vermijden. In Canada en Japan is het overigens verboden.
Waarom vermijden: Het kan allergische reacties veroorzaken en schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

19.   OXYBENZONE (BENZPENONE-3)
Wordt gebruikt voor: Het is een UV-filter
Wordt gebruikt in: Zonnebrandcreme en make-up
Waarom vermijden: Het kan allergische reacties veroorzaken. Daarnaast verhoogt het het absorberende vermogen van de huid, waardoor andere chemische stoffen sneller de de huid heen dringen en door het lichaam worden opgenomen.

20.   PARABENEN (METHYL, ETHYL, PROPYL AND BUTYL)
Wordt gebruikt voor: Het zijn conserveringsmiddelen en werken anti-bacterieel.
Wordt gebruikt in: Parabenen kom je in bijna alle cosmetica tegen.
Waarom vermijden: De conserverende werking werkt ook door wanneer het product op de huid aan is gebracht en zelfs als het door de huid wordt opgenomen en in de bloedbaan terecht komt. Het komt uiteindelijk in vitale organen terecht. De conserverende werking is zo sterk, dat het zelfs nu nog doorwerkt (in het lichaam), waar het de normale enzymactiviteit van het lichaam zal reduceren en cellulaire problemen kan veroorzaken. Dit is gebleken uit autopsies op kankergezwellen, waarin sporen werden gevonden van paraben uit huidverzorgingsproducten, zonnebrandmiddelen en cosmetica.

21.   PETROLATUM (PETROLEUM)
Wordt gebruikt voor: Het legt een (bescherm)laag over de huid, zorgt voor de glans in lippenstift en is een goedkope verzachter voor de huid.
Wordt gebruikt in: Binnen de Europese Unie is Petroleum verboden, maar buiten de EU kan je het in bijna alle cosmetica tegen komen.
Waarom vermijden: Je huid wordt droog en maakt zelf geen huidvetten meer aan als je stopt met gebruik  van een product met petroleum (paraffineverslaving). Bovendien wordt het gelinkt aan kanker en andere gezondheidsproblemen.

22.   PHTHALATES (DIBUTYL PHTHALATES)
Wordt gebruikt voor: Het is een oplosmiddel en wordt gebruikt als parfum in een product.
Woest gebruikt in: Ook dit ingrediënt is verboden binnen de Europese Unie, maar buiten de EU kan je het in veel verzorgingsproducten tegen komen.
Waarom vermijden:  Het kan het immuunsysteem aantasten en mogelijk kankerverwekkend zijn.

23.   P-PHENYLENEDIAMINE (PPD)
Wordt gebruikt voor: Haarkleuring
Wordt gebruikt in: Haarverf, shampoo en haarspray.
Waarom vermijden: Kan huiduitslag en irritaties veroorzaken, de stof hecht zich aan de huid, lever en nieren en kan astma veroorzaken.

24.   PROPYLENE GLYCOL
Wordt gebruikt voor: oplosmiddel, zorgt ervoor dat de poriën verwijden en zorgt ervoor dat het product niet bevriest bij koude temperaturen, of smelt bij warme temperaturen.
Wordt gebruikt in: Je kan het in bijna alle producten tegen komen, lees dus vooral de ingrediëntenlijst
Waarom vermijden: Veranderd de huid structuur, zorgt ervoor dat andere chemische stoffen diep in de huid kunnen dringen en in de bloedbaan terecht komen.

25.   SODIUM LAURETH SULFATE
Wordt gebruikt voor: het is een goedkope ontvetter
Wordt gebruikt in: veel producten, met name reinigers zoals shampoo, douchegel enz.
Waarom vermijden: Het veranderd de huidstructuur waardoor ook andere chemische stoffen diep de huid binnen kunnen dringen. Bovendien kan het de huid irriteren en tonen dierenstudies aan dat SLS in organen terecht komt.

26.   TALC
Wordt gebruikt voor: Het absorbeert vocht/ vet
Wordt gebruikt in: Blush, poeder, oogschaduw, babypoeder en deodorant.
Waarom vermijden: het kan vervuild zijn met amfibole deeltjes die ook typisch zijn in asbest (zoals algemeen bekend is, is asbest irriterend voor de longen en kankerverwekkend. Als het rondom de genitaliën wordt gebruikt, bestaat voor vrouwen het risico van eierstokkanker

27.   TOLUENE
Wordt gebruikt voor: het is een antioxidant en zorgt voor glans in producten
Wordt gebruikt in: nagellak en haarverf
Waarom vermijden: Het is licht ontvlambaar en kan zorgen voor irritaties. Bovendien komt deze stof in de lever terecht.

28.   TRICLOSAN
Wordt gebruikt voor: Het is antibacterieel, werkt als deodorant en conserveringsmiddel.
Wordt gebruikt in: zeep, deodorant, tandpasta, mondwater en facewash.
Waarom vermijden: Deze stof staat als pesticide geregistreerd. Het is een risicovolle stof voor het menselijk lichaam en het milieu. Het is geclassificeerd als chlorophenol, dat is een groep chemicaliën waarvan vermoed wordt dat ze kankerverwekkend zijn. Bovendien kan de stof genetisch materiaal aantasten en de vruchtbaarheid en seksuele functies laten afnemen.

29.   TREITHANOLAMINE (TEA)
Wordt gebruikt voor: De geur en het neutraliseert de pH waarde.
Wordt gebruikt in: Hand- en bodylotion, zeep, shampoo en crèmes.
Waarom vermijden: Deze stof kan de hormoonhuishouding verstoren en heeft een negatieve invloed op lever en nieren. Bovendien is er kans op allergische reacties, irriterende ogen en droogt de stof het haar en de huid uit.

30.   1,4 DIOXANE
Wordt gebruikt voor:  het zorgt ervoor dat stoffen dieper in de huid kunnen doordringen
Wordt gebruikt in: Bodylotions, crèmes, zelfbruiners en huidverouderingsproducten.
Waarom vermijden: Het inademen van deze stof kan hoofdpijn en irritaties aan de ogen, neus, keel en longen veroorzaken. De stof kan ook zorgen voor huidirritaties.

Pas vooral erg op met Parfum (nr.14), dit zit bijna overal in. Parfum kan een verzamelnaam zijn voor allemaal rommel. Bij 100% natuurlijke en/of biologische producten bestaat parfum uit etherische oliën en deze zijn wel goed voor je.

Veel cosmetische producten zijn heel makkelijk te maken. Je kunt hier alles over lezen in m’n column: Natuurlijke cosmetica

Voor degenen die geen tijd of zin hebben, zal ik binnenkort een aantal producten inspecteren en testen, zodat jullie weten wel en welke niet verantwoord zijn. Dat bespaart jullie weer een hoop tijd en energie. Deze kun je dan weer gebruiken om 1 van m’n lekkere en gezonde recepten te gaan maken.

cute-wink-smiley

Zaterdagavondverrassing:

Deze week even geen brownies op het menu, hahaha. Ik heb truffels gemaakt die erg goed zijn voor de botten. Deze truffels bevatten namelijk erg veel Borium. Borium is een belangrijk, maar onderschat spoorelement. Ben je benieuwd? Klik dan hier voor het recept en informatie.

20150510_192502

Verder wil ik iedereen weer een goede week toewensen. Hopelijk wordt het lekker weer, want veel zon en warmte hebben we nog niet echt gehad.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Wil je als eerste op de hoogte zijn van m’n recepten? Bekijk dan  m’n recepten pagina op facebook.

Op facebook heb ik ook de groep Paleo, samen informatie delen opgericht. Wil je hier lid van worden? Klik dan hier.

Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten. ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel. De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

Advertenties

15 gedachten over “30 ingrediënten die je maar beter kunt vermijden in je cosmetica producten!!!!!

 1. Ik ben gelukkig zo gevoelig voor cosmetica en douchegels en dat soort dingen.. Ik word van sommige producten echt onrustig vooral parfum.. De producten van urthe kram zijn bij mij wel favoriet maar ze zijn zo duur! Heb je nog een tip voor bodycreme? Ik gebruik nu lanette creme of vaseline.. dat werkt wel maar voelt chemisch..

  1. Hallo W.,
   Ik gebruik kokosolie of jojoba-olie als bodycreme. Ik weet niet of je daar tegen kunt, maar misschien is ’t het proberen waard?

  2. Hoi W, Urthe kram is wel een van de voordeligste merken en anders heb je ook nog Lavera, is ook voordelig. Als alternatief zou je kokosolie kunnen gebruiken.Veel beter dan vaseline. Die zou ik voortaan lekker mijden.

 2. Ik maak heel veel dingen zelf zoals mijn tandpasta, deodorant enz. Ik smeer me in met kokosolie of jojoba-olie. Ik verwijder mijn make-up met kokosolie. Was mijn haar met water en natrium bicarbonaat en spoel na met water en appelazijn. In het badwater gaat zeezout ipv badschuim. Ik was me met olijfzeep. Ik gebruik een dagcreme van Dr Baumann (worden enkel huideigenstoffen voor gebruikt). Maar toch blijven er altijd dingen over die je graag nog zou vervangen. Zoals make-up, een lekker geurtje enz. Dus alle tips zijn welkom!

   1. Je moet aan sommige dingen even wennen, maar ik vind het goed werken. Maar ook dit kan weer voor iedereen anders zijn. Het is soms even zoeken. Succes en groetjes.

 3. Wat is jouw mening over Dr. Hauschka producten?
  Heb je daar ervaring mee? Ik dacht er goed aan te doen om deze producten te gaan gebruiken. Echter bij gebruik van een oogpotlood van dit merk, krijg ik hele droge oogleden.

  1. Hoi Nicole, Dr. Hauschka producten zijn erg goed over het algemeen, maar ook dan kan het zijn dat je er niet goed op kunt reageren.Het is altijd even zoeken of iets bij jou wel goed werkt, ook met natuurlijke producten.Succes.

 4. dag,
  vind het heel intressant om overal alle slechte producten verstopt in eten te bekijken. maar nergens wordt mij verteld wat ik nou het beste kan kopen in de supermarkt? overal waar ik naar kijk zit altijd die rotZooi weer in..

  wat wordt hier vaak gekocht??

  1. Hoi Wesley, de cosmetische producten uit de supermarkt kun je maar beter mijden, want je zult hier geen natuurlijke dingen tegenkomen. Het beste kun je naar biowinkels gaan of natuurdrogistenrijen.Hetzelfde geldt eigen voor eten uit de supermarkt. Als je niet biologisch eet, dan kun je hier terecht voor je groenten en fruit, maar als je bio eet, dan heb je eigenlijk geen supermarkt meer nodig.

   1. Voor mensen met een kleine beurs is een natuurdrogist of biowinkels onbetaalbaar en dan ga je snel naar een gewone supermarkt

   2. Hoi Overboom, Als je het echt wilt vermijden en niet veel geld hebt, dan kun je het altijd nog zelf maken. Het zijn prioriteiten die je zelf stelt. Maar ik geef toe het wordt ons niet makkelijk gemaakt.Groetjes.

 5. Ik heb ook een kleine beurs en leef zuinig. Ik heb een krap huishoudbuget maar dat wat over hou gebruik ik voor dit soort producten of andere bio producten. Ik Heb altijd een blokje no-perfume zeep van urtekram.. Die kost rond de 2 euro en gaat lang mee.. Het is even wennen met inzepen, maar het gaat prima.

  1. Hoi W, ja het is soms passen en meten he? Maar als je je eenmaal bewust bent van wat er allemaal inzit, dan merk je dat je ook veel minder nodig hebt dan je eigenlijk dacht. Ik gebruik veel minder producten dan voorheen en voor het geld dat ik bespaar kan ik dan wel goede producten kopen. Of een verjaardag leent zich ook altijd goed voor zoiets.Groetjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s