Kokosmeel!!!!

Sinds ik Paleo ben gaan eten, zijn granen helemaal uit m’n systeem verbannen. Ik heb daar best wel even aan moeten wennen hoor, want ook ik ben opgegroeid met granen. Meestal bestonden het ontbijt en de lunch uit brood, ’s avonds vaak rijst of soms pasta en tussendoor nog koekjes of andere lekkernijen. Later ben ik het brood gaan vervangen door crackers of rijstvlieswafels, maar ook deze bestaan uit graan.

Graan is helemaal niet zo gezond als men wel denkt en zeker niet op de manier hoe er nu mee om wordt gegaan. Het bevat veel anti-nutriënten (vb. fytinezuur) en in vergelijking met groente weinig voedingswaarden.

Een vriendin van mij zei laatst: “als ik geen brood eet, dan krijg ik helemaal geen vezels binnen”. Ik vertelde haar dat er in groenten en fruit veel meer vezels zitten en dat je ook met kokosmeel veel vezels binnen krijgt. Maar zij wilde hier echter niets over horen en dat is erg jammer. Ook veel reclame spotjes willen ons doen geloven dat je granen nodig hebt voor de vezels.

Behalve anti-nutriënten bevatten veel graansoorten ook nog eens schadelijke gluten, die veel lichamelijke schade kunneh geven aan je lichaam. Je kunt hierbij denken aan:

 • buikpijn
 • diarree
 • obstipatie
 • abnormaal haarverlies
 • bloedarmoede
 • mondzweren
 • huiduitslag
 • lactose-intolerantie
 • prikkelbare darm
 • verhoogde concentratie van leverenzymen
 • leverziekten van onbekende oorsprong
 • slechte opname van en tekort aan voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur, calcium, magnesium en vetoplosbare vitamines

Ik mis de granen eigenlijk helemaal niet, maar heb soms wel eens behoefte aan iets anders dan alleen maar groenten, noten en fruit. Het is ook niet altijd handig om mee te nemen, als je ergens heen gaat of gewoon niet wilt opvallen tussen de broodeters. Vooral kinderen kunnen hier last van hebben en willen graag “gewoon” zijn en “gewoon” eten. Brood is nu eenmaal lekker, makkelijk en snel klaar te maken en hoort erg bij onze maatschappij.

Ik hoef je er natuurlijk niet bij te vertellen dat je baksels moet zien als maaltijdvervangers, maar meer als tussendoortje voor af en toe. Groenten, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden blijven ten alle tijden belangrijk.

Als ik de recepten van anderen bekijk, dan wordt er als alternatief voor granen veelvuldig gebruik gemaakt van amandelmeel. Amandelen zijn een goede en gezonde glutenvrije bron van volwaardige eiwitten, maar hebben ook een aantal nadelen zoals:

 •  Het bevat veel calorieën
 •  Het bevat ontstekingsbevorderende meervoudig onverzadigde vetzuren, omega 6
  Het bevat veel anti nutriënten als fytinezuur en lecithine die het de vertering zuur maken
 •  Bederfelijk, omega 6 vetzuren oxideren heel snel
 •  Bij verhitting worden de goede vetzuren ranzig
 •  Blauwzuurgas, ontstaat doordat cyanogeen glycosiden in contact komen met je speeksel tijdens het kauwen en blokkeert je stofwisseling

De hoeveelheid fytinezuur en blauwzuur kun je verminderen door de noten minimaal 8 uur te weken in water met wat Keltisch zeezout. Maar bij kant en klaar meel wordt dit niet gedaan.Natuurlijk is het helemaal niet erg om het een keer te eten, maar over het algemeen eet je er toch meer van dan je denkt en zo krijg je veel van de ongewenste stoffen toch nog binnen. Bovendien verruil je dan het ene probleem voor het andere probleem. Ik hou het liever bij een handje noten, zo af en toe.

Zoals jullie wel gemerkt hebben, ben ik een echte fan van kokosmeel. Kokosmeel is net als amandelmeel een glutenvrij meel. Ik zal jullie hieronder vertellen waarom kokosmeel een beter alternatief is dan amandelmeel:

 •  Koolhydraatarm, nog armer dan amandelmeel
 •  Neutrale smaak waardoor het zowel zoet als hartig gebruikt kan worden
 •  Bevat Laurinezuur, een verzadigd vetzuur welke goed is voor het immuunsysteem, de schildklier en zorgt voor een stralende huid
 •  Bevat veel mangaan, hierdoor worden bepaalde voedingsstoffen beter opgenomen en helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden
 •  Veel vezels. In 1 eetlepel kokosmeel vind je al zo’n 5 gram vezels
 •  Bron van proteïne, bevat 8 essentiële eiwitten
 •  De helft aan calorieën van amandelmeel
 • Je hebt maar heel weinig nodig van kokosmeel. 100 gram tegenover 250 gram van een ander meelsoort
 • Het vult erg goed en je raakt er snel verzadigd van

Het nadeel van kokosmeel is:

 • Je kunt het niet 1 op 1 inzetten als vervanger voor ander meel
 • Het is nogal droog, je kunt dit simpelweg verhelpen door er vochtige ingrediënten bij te doen , vb. bananen, courgette, bloemkool of wortels
 • Er kunnen nogal wat klontjes inzitten, maar deze zijn snel verholpen door te prakken met een vork of zeven
 • Je hebt wat meer ingrediënten nodig om te binden dan met andere meelsoorten, b.v. bananen, eieren of psylium husk. 1 ei kun je vervangen door 1 banaan van normale grootte, of door 2 theelepels psylium husk (niet meer dan 2 theelepels gebruiken per recept).

De samenstelling van kokosmeel kan nogal verschillen bij verschillende merken. Zelf vind ik de kokosmeel van Aman Prana** het lekkerste en het fijnste. Dit merk bevat de minste hoeveelheid aan koolhydraten en calorieën en de hoogste hoeveelheid aan eiwitten. Bij dit meel lukken m’n recepten ook altijd goed, zonder al teveel eieren. Ik lees dat sommige mensen in hun recepten 6 eieren en dan nog eens 3 bananen stoppen, het kan zijn dat dat per merk verschilt, maar met het merk van Aman Prana is dat niet nodig. En om de eiwitten hoef je dit ook niet te doen, want dit meel is al eiwitrijk van zichzelf.

Veel mensen vragen zich af of alles naar kokos smaakt wanneer ze dit meel gaan gebruiken. Het antwoord is simpel: je proeft er namelijk helemaal niets van en kunt er alle kanten mee op.

Als je tussen m’n recepten kijkt dan kun je verschillende soorten brood en cakes  zien staan, zowel zoet als hartige, gemaakt van kokosmeel.  Omdat kokosmeel van zichzelf nogal droog is, is het belangrijk dat je er voldoende vochtige ingrediënten instopt. In de zoete gerechten gebruik ik daarom vaak banen en in de hartige geitenkaas. Een recept met alleen maar eieren als ingrediënt is naar mijn mening erg droog.

Ik vind het steeds weer een uitdaging om iets lekkers met kokosmeel te maken en heb nu voor jullie een Sinaasappel/vijgencake bedacht.

**Ik koop het kokosmeel van Aman Prana om de hierboven genoemde redenen, maar ook omdat ik dan meteen een aantal goede doelen steun. Je kunt hierbij denken aan:
1. de biodiversiteit samen met Pro Aves
2. het beschermen van het regenwoud in Colombia
3. samenwerking met kleinschalige Allianties uit Colombia
Ook engageren ze zich voor de volgende doelen:

 •  ‘Red de Zee’
 •  de ‘North Sea Challenge’

Bovendien gaan ze heel duurzaam te werk, al hun producten zitten dus in glas of papier. Er komt geen plastic bij kijken.
Je hebt kokosmeel van Aman Prana in 2 varianten: in een pond pak en in een kilozak.

Amanprana_Fair_Trade_bio_kokosmeel_kokosvezels
Waar kun je de kokosmeel van Aman Prana kopen? Je kunt hiervoor terecht, bij de meeste biologische winkels. Zo niet, dan kun je terecht bij hun website: www. noble-house.tk.

Hopelijk hebben jullie zin en inspiratie gekregen om te gaan bakken met kokosmeel.

Zaterdagavondverrassing:

Ik ben nog even blijven hangen bij de brownies en heb nu sinaasappel-abrikozen brownies gemaakt. Deze zijn erg lekker en m’n man had er een paar meegenomen naar z’n werk, waar ze met veel enthousiasme ontvangen zijn. Klik hier voor het recept.

20150425_193844

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Wil je als eerste op de hoogte zijn van m’n recepten? Bekijk dan  m’n recepten pagina op facebook.

Op facebook heb ik ook de groep Paleo, samen informatie delen opgericht. Wil je hier lid van worden? Klik dan hier.

Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel.

De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

Advertenties

12 gedachten over “Kokosmeel!!!!

 1. OoK ik experimenteer veel met kokosmeel.
  Ivm dat het gezond is en veel goedkoper als…vele andere.
  Maar ik blijf het lastig vinden bv pannenkoekjes breken met omdraaien. Of zoveel bananen of eieren erin..ben ik ook niet dol op. De eeuwige bananen smaak erin..en zoveel eieren ongezond.
  Heb jij wel een recept met hoofdzakelijk kokosmeel voor pannenkoekjes?
  En ff vraagje over vijgen/sin cake! Wat bedoel je met het sap wel? Welk sap? Week water vijgen of sinaasappelsap?
  Ik meng de psylliumvezels door het meel eerst droog, want de papjes maken is mij nog niet gelukt..na 10 tallen x proberen.
  Mvg Carla

  1. Hoi Carla, eerlijk gezegd vind ik pannenkoeken van kokosmeel niet zo’n succes.Ik heb het een paar x gemaakt, maar vind het gewoon niet zo lekker.Heb hier dus geen recept voor. Met sap bedoel ik het weekwater van de vijgen. Je kunt gewoon wat Psyllium in een bakje doen, water erbij en heel goed roeren, het duurt soms wel een tijdje voordat het dik wordt. Daarna alles bij het beslag doen en goed mixen met de staafmixer.Succes en groetjes.

  2. Ik hou ook niet van banaan en vervang het met appelmoes, zelfde gewicht als de banaan (+/-150 gram). Of je kunt een ei- vervanger gebruiken zoals no-egg. Weet niet hoe je daar tegen over staat maar het is een optie. Vegans zijn vaak inventief in het vervangen van ei.. Dus vandaar mijn tip.

   1. Thanks W, maar dat vind ik allemaal veel te bewerkt. Ik houd het liever zo natuurlijk mogelijk. Kun je die appelmoes ook gebruiken in kokosmeel? Het lijkt mij dat alles dan uit elkaar valt, of heb ik het mis? Groetjes.

 2. Ik vind het grote nadeel van kokosmeel recepten dat het zo weinig lijkt.. Dat werkt niet in mijn hoofd. Maar heb wel gemerkt hoe goed het vult dus misschien kan ik mijn hoofd om de tuin leiden.

  1. Hoi W, ja dat is een herkenbaar hoofdspinsel. Bij mij moet ook altijd alles veel zijn.Ik denk ook bij voorbaat altijd dat het niet genoeg zal zijn. Maar het vult echt veel meer dan andere meelsoorten, zeker als je er nog lekker wat grasboter op smeert voor de gezonde vetten. Hopelijk lukt het je, succes en groetjes.

  1. Graag gedaan. In het begin zeker even zoeken, hopelijk heb ik je kunnen helpen. Als je vragen hebt mag je ze me stellen hoor. Groetjes.

 3. Appelmoes wordt zowel als ei en vet vervanger gebruikt. Als ei is het normaal 3 eetlepels appelmoes maar met kokosmeel denk ik het gewicht van de banaan omdat je ook vocht nodig hebt. Ben nog niet heel ervaren met gebruik van kokosmeel. Ga morgen pap proberen (eindelijk!). Ik laat je weten of het gelukt is. Daarna ga ik experimenteren..
  Ik vind no-egg niet chemisch maar ik snap wat je bedoeld. Ik probeer daar niet te huiverig voor te zijn om te voorkomen dat ik teveel weg streep en zoveel gebruik ik het niet. Alleen voor pannenkoeken!

  1. Hoi W, als vet vervanger kun je ook courgette gebruiken.Het is met kokosmeel in het begin erg zoeken naar de juiste verhoudingen. Appelmoes nog nooit gedaan, wel eens gewoon de appels erdoorheen gepureerd, maar dat geeft geen stevigheid.Succes met de pap.Ik ben trouwens niet vegan hoor, ik ben vesco-vegetariër. Groetjes.

 4. Een ei kan je toch ook vervangen door lijnzaad met water of is dat weer niet goed om te verhitten?
  Is tapiocameel ook nog iets als bindmiddel?

  1. Lijnzaad is idd niet goed om te verhitten, dan veranderen alle goede vetzuren. Het schijnt dat je Tapiocabloem kunt gebruiken als bindmiddel, zelf heb ik dit nog nooit gebruikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s