Cacao en een mislukte zaterdagavondverrasing!!!!

Ik heb voor “Vetvrij” een artikel geschreven over cacao. Dat heb ik gedaan in samenwerking met superfoodsonline.nl. (http://www.superfoodsonline.nl/).Natuurlijk maak ik hierbij reclame voor dit bedrijf, maar ik heb het bedrijf zelf benaderd, omdat ik daar veel van m’n supplementen bestel en ze zulke goede kwaliteit leveren tegen een voordelige prijs. Ze laten veel producten testen in een laboratorium, zodat ze weten dat de kwaliteit goed is en er geen afwijkende dingen inzitten. Een heleboel bedrijven op internet doen dit niet, met als gevolg dat je niet weet wat je koopt.De meesten van jullie weten dat ik alles eerst grondig onderzoek voordat ik iets eet of koop. Ik heb hun gevraagd of ze wilden samenwerken met mij. In ruil voor producten schrijf ik voor hun een artikel. Omdat ik zelf de producten en het bedrijf uitzoek, sta ik er dan ook geheel achter.

Dit artikel gaat over de verschillende soorten cacao en de voor en nadelen daarvan.

chocolade

Superfoods: Cacao, Rauwe cacao en Cacao nibs!!!!

Er wordt de laatste tijd nogal veel geschreven over rauwe cacao. Er zijn groepen die beweren dat rauwe cacao erg goed voor je is en er zijn groepen die roepen dat het absoluut niet gezond is. Wat is nou waar, zal je denken. Ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt. Ieder voedingsmiddel heeft z’n voor- en nadelen, dus ook (rauwe) cacao en cacao nibs. Ik denk dat het zeker binnen een gezond voedingspatroon past en ook in de Paleo leefwijze, maar net zoals met alles geldt ook hier voor: eet het met mate.

Voordelen van Rauwe Cacao

Cacao en dan met name rauwe cacao heeft een groot scala aan gezondheidsvoordelen

 • In rauwe cacao zit de hoogste concentratie antioxidanten van alle voedingsmiddelen die je kunt bedenken
 • Het aantal antioxidanten is zelfs zeven keer groter dan bewerkte chocola
 • Zelfs meer dan acai-bessen, rode wijn, blauwe bessen en goji-bessen bij elkaar
 • Dat maakt rauwe cacao gelijk nummer één bron van antioxidanten
 • Rauwe cacao is rijk aan polifenolen *
 • Rauwe cacao bevat flavonoïden, deze hebben een beschermende werking tegen hart en vaat aandoeningen
 • Rauwe cacao bevat fenylethylamine, een stof die je verliefd zou doen voelen en zodoende als licht antidepressivum werken
 • Rauwe cacao is goed voor het cholesterol
 • Het bevat een soort onverzadigd vetzuur, oliezuur genaamd, dat bekend staat om het goede cholesterol te doen toenemen
 • Rauwe cacao bevat veel mineralen, zoals: (veel) magnesium, ijzer, chromium, zink en koper, mangaam, zink
 • Rauwe cacaonibs bevatten veel vitamine C. 28 gram cacao nibs bevatten 21% van de dagelijkse behoefte aan Vitamine-C
 • Er zijn aanwijzingen dat rauwe cacao zelfs bloeddruk verlagend werkt

Maar rauwe cacao heeft ook en aantal nadelen.

Nadelen van Rauwe Cacao

 • Rauwe cacao bevat tannine (looizuur) **
 • Rauwe cacao bevat oxaalzuur dat zich bindt aan calcium; hierdoor wordt ‘kalk’ slecht opgenomen door het lichaam
 • Rauwe cacao bevat veel fytinezuur, deze bindt zich aan mineralen, zoals calcium
 • Rauwe cacao kan negatief uitwerken op reuma (patiënten)
 • Rauwe cacao is erg belastend voor de lever.
 • Rauwe cacao bevat cafeïne, weliswaar, niet zoveel als koffie, maar voor mensen die last hebben van de effecten van cafeïne
 • Rauwe cacaobonen bevatten theobromine, een stof die in grote hoeveelheden (en indirect) DNA kan beschadigen
 • Rauwe cacao kan verslavend werken

* Een polifenol is een antioxidant dat ontstekingen remt, beschermt tegen vrije radicalen en de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt.

** Tannine bindt zich aan ijzer en eiwitten, wat ten koste gaat van bepaalde goede bacteriën, waaronder de darmflora. Daarnaast verkleurt tannine de tanden.

Het verschil tussen gewone en rauwe cacao

Het verschil tussen gewone cacao en rauwe cacao zit hem in het verhittingsproces. Gewone cacao is dus bewerkt, en de gezondheidsvoordelen zijn stukken minder, omdat deze verhit is geweest. Maar het voordeel daarvan is wel dat de hoeveelheid fytinezuur dan is vermindert, zodat het minder mineralen uit je lijf haalt. Als je van plan bent om cacao te verhitten, bijvoorbeeld in een cake, dan zou ik de gewone cacao kiezen. Deze is stukken goedkoper en omdat je het toch verhit, is de voedingswaarde gelijk. Belangrijk is, dat je er wel op let dat de cacao gefermenteerd is. De goedkopere merken fermenteren hun cacao namelijk niet. Fermentatie is belangrijk, omdat de cacao dan een hogere voedingswaarde krijgt en het beter verteerd kan worden in je lichaam. Door de fermentatie neemt het gehalte aan fytinezuur ook af en maakt dat de cacao minder bitter smaakt.

Als ik het heb over (rauwe) cacao, dan bedoel ik niet de chocolade repen die je in de supermarkt ziet liggen. Die repen zitten bomvol met ongezonde suikers en melk. Als je gebruik wilt maken van de gezondheidsvoordelen van (rauwe) cacao, dan moet je dus op zoek gaan naar een pure reep met een zo hoog mogelijk % cacao. In de biologische winkels kun je nu pure repen kopen met een percentage van zelfs 92% rauwe cacao. Ook heb je de “Lovechoc” repen, deze zijn gemaakt van pure en rauwe cacaobonen. Maar die repen hebben 1 groot nadeel, ze bevatten nogal wat suiker en calorieën. Als je repen met een hoog percentage rauwe cacao koopt, dan zijn ze soms gezoet met kokosbloesemsuiker. Deze suiker soort is minder slecht voor je lichaam dan gewone suiker, omdat het nogal wat vitamines en mineralen bevat. Maar dan houd je wel nog steeds een groot aantal calorieën over, wat veel mensen toch niet zo fijn vinden. Daarom heb ik hier een heerlijk recept voor jullie gemaakt van rauwe cacao gezoet met Stevia. Stevia heeft als voordeel dat het geen calorieën bevat en geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel en dat hebben veel andere zoetmiddelen wel.

Recept: Chocoladereep

Dit is super simpel en kun je snel te bereiden. Voor 2 personen heb je het volgende nodig:

 • 3 dessert lepels cacaopoeder
 • 40 gram kokosolie*
 • 16 Stevia druppels**
 • 3 dessert lepels vanille extract*
 • “Een portie genot”

* Je zou in plaats van kokosolie ook cacaoboter kunnen nemen, maar ik vind het zo lekker met kokosolie, dat ik hier voor kies.

** Het beste is om de groene Steviapoeder te nemen, deze is puur en geheel onbewerkt. Maar hij is echt niet lekker in dit recept. Daarom kies ik voor de Stevia druppels, deze heeft een neutrale smaak, zodat de smaak van de chocolade goed tot z’n recht komt. Als je een goed product stevia wilt uitzoeken dan is het belangrijk dat het percentage Steviolglycosiden (Stevioside/ Rebaudioside A) op het etiket vermeld staan. Hoe hoger het percentage hoe zuiverder de Stevia. Ook is het belangrijk dat er geen Isomalt ( = kunstmatige zoetstof!) of Maltodextrine aan de stevia toegevoegd is. Dit is meestal wel het geval, als je ze bij de gewone supermarkt koopt. Dan zit er slechts 3% Stevia in en 97% Maltodextrine. Bij veel internet bedrijven wordt er Isomalt aan toegevoegd en daarom erg goedkoop aangeboden. Als je twijfelt of je wel de juiste Stevia hebt, dan heb ik hier een fijn adresje waar je goede kwaliteit met een erg hoog percentage kunt kopen: http://www.superfoodsonline.nl.

Bereidingswijze

 • De kokosolie laten smelten (au bain marie)
 • De rest van de ingrediënten in een bakje doen
 • Kokosolie erbij doen en goed door elkaar roeren
 • Leg een bakpapiertje in een bakje en doe het mengsel erin
 • Deksel erop en in de vriezer stoppen, voor minimaal 2 uur

Cacaonibs

Ook heb ik de rauwe cacaonibs voor je uitgetest. Dit zijn rauwe cacaobonen in stukjes gehakt. Deze zijn om gewoon zo te eten nogal bitter van smaak, maar wel heerlijk om in een gerecht te doen. Het is heerlijk om ze mee te bakken in een cake, maar dan verliezen ze wel grotendeels hun voedingswaarde.De stukjes blijven bij het verhittingsproces wel intact, ze smelten niet, daarom geeft het wel een heerlijke “bite” in de cake. Als je toch wilt genieten van de gezonde voedingswaarde van deze cacaonibs, dan heb ik hier een heerlijk en makkelijk te maken recept voor je.

Recept: Stracciatella ijs (zuivel en suikervrij)

Voor 2 personen:

 • 250 gram banaan (3 kleine)
 • 20 gram cacaonibs
 • klein beetje kokosmelk
 • 2 eetlepels vanille-extract
 • cacaopoeder (als garnering)
 • Stevia druppels (optioneel)*

*Zelf vind ik deze hierbij niet nodig, maar misschien de echte zoete kauwers onder ons wel.

Bereidingswijze

 • bananen in stukjes snijden en invriezen
 • banaan, vanille-extract en kokosmelk samen in de blender doen
 • in een schaaltje doen en de cacaonibs erdoor heen roeren
 • cacaopoeder eroverheen strooien

Een andere lekkere en gezonde tip is, om een handje cacaonibs in je smoothie te doen!

Hopelijk heb je door deze recepten ook zin gekregen om aan de slag te gaan.

Het fijne van bestellen bij http://www.superfoodsonline.nl is dat ze heel zorgvuldig met hun producten omgaan. Ze laten de meeste producten testen en als je daarom vraagt, sturen ze je de uitslag daarvan toe. Verder zijn ze zeer voordelig en zijn de producten meestal de volgende dag al in huis. Ze streven ernaar al je vragen op zeer korte termijn te behandelen, wat ik zelf erg fijn vind.

Vooral het testen van producten vind ik erg belangrijk, want er wordt tegenwoordig zoveel gerommeld met onze producten.

siggie

tip: Meer Paleoproof recepten kun je vinden op het paleo forum en de paleo recepten facebook pagina.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Nu we het toch over cacao hebben, ik heb de chocoladetaartjes van de zaterdagavondverrassing nog een x gemaakt en de gebruikte hoeveelheden goed genoteerd. Het nieuwe recept vind je hier.

Zaterdagavondverrassing: je hebt soms van die dagen dat alles tegenzit bij het koken. Deze zaterdag was er 1 van. Ik wilde een preitaart maken en liet het potje met Cayennepeper uit m’n handen vallen. Het is een potje zonder rooster, dus je begrijpt het al……hahaha. Ik probeer zo min mogelijk voedsel te verspillen, dus weggooien was geen optie. Ik heb er wat Stevia aan toegevoegd en wat appelciderazijn, om de smaak een beetje te neutraliseren. Maar poeh, wat hadden wij het warm tijdens het eten. Bij m’n mannetje, die helemaal niet van heet eten houdt, droop het zweet over z’n voorhoofd, haha, die arme schat.

Oke, ik dacht:  nieuwe pogingen, nieuwe kansen, toch? Maar ook bij de zaterdagavondverrassing ging er van alles mis. Er stond een citroentaart op het menu, maar royaal als ik altijd ben met kruiden, was ik dat ook bij de citroen. Oke, hij was niet helemaal mislukt, maar toch te zuur om aan jullie het recept te geven. Ik heb m’n lesje bij deze wel weer geleerd. Hij gaat in de herkansing voor volgende week.

20140920_194058

Hij ziet er in ieder geval wel lekker uit, hahaha!!!!

 

Verder wens ik iedereen een hele goede en gezonde week toe!!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Samen met “vetvrij” heb ik op Facebook een  recepten pagina opgezet, voor mensen die vegetarisch, maar toch zoveel mogelijk Paleo willen eten. Het zou leuk zijn als je hier je favoriete recepten wilt delen!!!!  https://www.facebook.com/gratispaleo?ref=hl

 

Advertenties

6 gedachtes over “Cacao en een mislukte zaterdagavondverrasing!!!!

 1. Goed artikel zeg, overzichtelijk. Hoe kun je weten of de ‘gewone’ cacao gefermenteerd is? Staat dat dan op het pak? En wat is dat precies? De voordelen zijn in ieder geval duidelijk.
  Ik ga toch eens proberen om die chocolade te maken…

  1. Hoi thanks! Dat weet je ook niet. Die info kun je gewoon opvragen. Even bellen of een mailtje sturen naar de leverancier. Het personeel in de bio winkels weten zulke dingen meestal ook niet. Succes.

   1. O, bedankt. Ik dacht al 2 eetlepels van die vanille-extract van Dr Oetker, dan brand je tong er wel af hihihi. Ga ik ook eens proberen dan. Ik heb helaas alleen Jonge Jenever staan, zou dat ook kunnen? Ik heb namelijk Zweedse Kruiden van Maria Treben gemaakt. Misschien ook wel eens leuk voor jou om te maken. Is ook goed tegen heel veel kwalen.
    Fijn weekend!

 2. Hoi M.T. Bedankt voor de tip, deze kende ik nog niet. Of je vanille-extract ook met J.J kan maken, zou ik helaas niet weten. Belangrijk is dat de smaak van de drank de vanille niet gaat overheersen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s