Budgetadviezen en recepten!!!!

Voor diegenen die m’n column nog niet hebben gelezen, hier een paar tips, voor als je niet genoeg geld hebt om volledig bio te kopen en natuurlijk horen daar ook een paar budget recepten bij.

Goedkoop en biologisch koken met Paleo budget recepten!!!!

Waar ik vroeger op de markt een komkommer van vijftig cent kocht, koop ik nu een een komkommer van twee euro. Dat betekent dat dezelfde komkommer nu dusvier gulden en veertig cent kost. Is deze komkommer dan ook van dezelfde kwaliteit?

Nee, nu koop ik hem biologisch.

budget boodschappen

Ik koop biologisch, omdat ik het zat ben dat er zo met ons eten gerotzooid wordt.
Waar ik vroeger eigenlijk helemaal niet over nadacht, onderzoek ik nu wat ik koop, om maar zo min mogelijk rotzooi naar binnen te krijgen.

Ik heb geen vertrouwen meer in de bronnen die zeggen dat bestrijdingsmiddelen niet schadelijk zijn.
Het eten van 1 appel is misschien niet schadelijk, maar wat als je alles wat je eet bij elkaar optelt?
Dan kom je uit op een flinke lijst en dan kun je mij niet meer vertellen dat dat goed voor je lichaam zal zijn.
Maar aan biologisch eten hangt wel een erg hoog prijskaartje en het is niet altijd haalbaar om alles biologisch te eten.

Daarom heb ik hier een handig lijstje met groenten en fruitsoorten die je wel gewoon regulier kunt kopen en eten.

Budget Biologische Lijst

  • Avocado’s
  • Suikermaïs
  • Ananassen
  • Kool
  • Zoete erwten (diepvries)
  • Uien
  • Asperge
  • Mango’s
  • Papaja
  • Kiwi
  • Aubergine
  • Grapefruit
  • Cantaloupe (binnenlandse)
  • Bloemkool
  • Zoete aardappelen

Ook heb ik hier een lijstje met groenten en fruit soorten die zoveel gif bevatten dat je ze beter kunt mijden en biologische kunt kopen.

Groenten en Fruit die je beter niet kunt eten

  • Appelspaleo forum
  • Aardbeien
  • Druiven
  • Selderij
  • Perziken
  • Spinazie
  • Zoete paprika
  • Nectarines (geïmporteerde)
  • Komkommers
  • Cherry tomaten
  • Snap erwten (geïmporteerde)
  • Aardappelen
  • Hete pepers*
  • Bosbessen (binnenlandse)*
  • Boerenkool*
  • Zomersquash*

* Deze worden zelfs als zeer giftig bestempeld.

Dus als je niet zoveel te besteden hebt, dan kun je hier een beetje mee schipperen.

Bloemkool is een groente die zeer weinig tot geen bestrijdingsmiddelen bevat en erg voordelig het hele jaar door te verkrijgen is. Ik koop hem meestal bij de LIDL, dit is een supermarkt die hoog scoort in het rijtje van “schone”supermarkten.

Wat veel mensen niet weten, is dat je de stronken ervan ook kunt eten. Ze zijn zelfs nog lekker ook.

Voor jullie 2 recepten bedacht die zeer passen in een budget menu. Biologisch zijn de asperges best wel duur, maar ze komen uit het rijtje met weinig bestrijdingsmiddelen en zijn ze dus best voordelig.

Aspergetaart met bloemkool stronken

voor 2 personen heb je het volgende nodig

  • 200 gram bloemkool stronken
  • 200 gram witte asperges ( 250 gram met schil)
  • 2 eieren
  • 3 dessert lepels pittige mosterd ( zie recept)
  • 3 teentjes knoflook
  • peper
  • kerrie
  • Keltisch zeezout
  • Coconuts aminos*
  • 1 theelepel Psylium husk** ( of een extra ei)

*Coconut aminos is een soort sojasaus, maar dan op basis van kokosnoten. Het bevat een stuk minder zout dan sojasaus en is bovendien erg lekker.

** Psylium husk is een plantaardig bindmiddel dat extra stevigheid en structuur aan het gerecht geeft.

Bereiden

  • Water aan de kook brengen
  • Bloemkoolstronken heel fijn snijden en even kort koken
  • De psylium husk met wat water roeren tot een glad papje
  • Eieren, bloemkool stronken, psylium husk en de rest van de ingrediënten door elkaar mengen (zonder de asperges)
  • Asperges schillen
  • Een ovenschaal met bakpapier bekleden
  • Een deel van het mengsel erin gieten
  • De asperges eroverheen leggen
  • De rest van het mengsel eroverheen gieten
  • Bakken in een goed voorverwarmde oven ongeveer 20-30 minuutjes op stand 7 (ongeveer 250 graden)

Bloemkoolstronken / wortel taart

voor 2 personen heb je het volgende nodig

  • 250 gram bloemkoolstronken
  • 150 gram wortels
  • 100 gram geitenkaas
  • 20 gram peterselie (gedroogd)
  • beetje bieslook (gedroogd)
  • gember (vers)
  • 2 teentjes knoflook
  • Surinaamse kerriepoeder (deze is lekker pittig)

Bereiden

  • De stronken en wortels kort voor koken
  • Een beslag maken van de rest van de ingrediënten
  • Alles bij elkaar voegen en door elkaar roeren
  • Een ovenschaal bekleden met bakpapier
  • Alles in de ovenschaal doen

Bakken in een goed voorverwarmde oven op stand 7 (ongeveer 250 graden) voor +/- 30 minuutjes.

Het eten van goede vetten is erg belangrijk. Deze gerechten bevatten geen extra vetten, ik eet er altijd nog wat bij met vetten.

Lekker bij bloemkoolrijst met sinaasappel en gember

Hopelijk weer wat koop en kook inspiratie.

Succes en vergeet niet om te genieten van het lekkere weer!!!!!

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel.

De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s