Goede en slechte suikervervangers

Voor m’n column heb ik een artikel geschreven over de goede en slechte vervangers voor suiker. Ik denk dat de meeste van jullie dit ook wel fijn vinden om te weten.

Het is ook bij de fabrikanten doorgedrongen, dat we geen suiker meer in onze voeding willen hebben. Daarom zie je nu op veel verpakkingen in het groot de termen “zonder suiker, of “suikervrij” staan. Maar wat stoppen ze er dan voor in de plaats? Nou, je raadt het zeker wel? Nog meer rotzooi, maar dan onder een andere naam. Vaak zijn deze vervangers nog slechter dan suiker.

Van collega bloger Legally Raw een handig lijstje gekregen met de slechte suikervervangers en deze heb ik een beetje aangevuld, zodat de lijst compleet is (hopelijk).

Slechte Suikervervangers

  • Acesulfaam-K
  • Aspartaam
  • Aminosweet
  • Basterdsuiker
  • Caramel
  • Corn syrup
  • Dextran
  • Dextrose
  • Druivensuiker
  • Fructose
  • Fruitsap
  • Fruitsap concentraat
  • Geleisuiker
  • Glucose
  • Glucose-fructosestroop
  • Inverstsuiker
  • Kandijsuiker
  • Kristalsuiker
  • Maisstroop
  • Maltodextrine
  • Maltose
  • Maltsiroop
  • Manitol
  • Melasse
  • Neotaam
  • Rietsuiker
  • Sacharose
  • Sorbitol
  • Sucrose
  • Suiker
  • Vanillesuiker
  • Xylitol
  • Alles wat eindigt op –ose

Maar niet getreurd hoor, er zijn ook een aantal goede vervangers die je wel kunt gebruiken.

Goede Suikervervangers

  • Stevia*
  • Kaneelpaleo forum
  • Verse vanille
  • Yacon siroop
  • Kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • Lucuma
  • Mesquite
  • Banaanpoeder

Met mate gebruiken

  • Ahornsiroop – maplesyrup (60% sucrose)
  • Koud geslingerde honing (50% fructose)
  • Rozijnen
  • Gedroogde vijgen
  • Dadels
  • Gedroogde pruimen
  • Gedroogde abrikozen

* Onbewerkte Stevia is van nature groen. Je kunt het kopen als plantje, als poeder en in gedroogde vorm. De witte Stevia zoetjes en poeder zijn dus wel bewerkt.

Als je witte Stevia bij de gewone supermarkt koopt, dan heb je grote kans dat je ook daarmee weer wordt opgelicht. Op de meeste potten staat dat er 3% Stevia inzit en wel 97% maltodextrine en maltodextrine is echt heel ongezond. Beter kun je witte Stevia bij de natuurwinkels kopen, dan weet je zeker dat je niet bedrogen wordt.

Om jullie te laten zien, dat suikervrij eten helemaal niet moeilijk en toch ook lekker kan zijn, heb ik een lekker recept bedacht voor jullie. ( ik heb ‘m al een x eerder gepubliceerd, maar voor de volledigheid zet ik ‘m er toch bij).

Recept: Sinaasappel Truffels

Voor ongeveer 11 balletjes heb je het volgende nodig

  • 25 gram amandelen ( vooraf geweekt en gedroogd)*
  • 25 gram walnoten (vooraf geweekt en gedroogd)*
  • 35 gram dadels
  • 1 dessertlepel cacaopoeder
  • 20-25 gram sinaasappel schil (goed wassen)
  • zout
  • 1 theelepel speculaas kruiden
  • 3 cacaobonen

Bereiden

  • Alle ingrediënten in de blender en daarna goed fijn prakken.
  • Balletjes maken
  • De balletjes daarna rollen in wat losse cacaopoeder, voor het truffel effect.

2014-05-04 15.57.51

Ze zijn echt heerlijk en misschien een goede tip voor bij het WK gebeuren!

Enjoy!!!!

Ik heb bij “eet weetjes” ook weer een aantal nieuwe weetjes geplaatst.

Heb jij zelf ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met natuurlijke voeding willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel.

De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s