Water-Kefir

Steeds vaker lees ik over de gezondheidseffecten van Kefir. Kefir is een yoghurtplantje dat vroeger vaak gebruikt werd. Het heeft tal van gezondheidseffecten, die ik hieronder zal weergeven. Het is een goede en natuurlijke pro-biotica.

Omdat kefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt het bij aan een gezond immuunsysteem. Om die reden wordt het gegeten door patienten die lijden aan aids, het chronisch vermoeidheidssyndroom, herpes en kanker. Het kalmerende effect op het zenuwgestel heeft al velen die lijden aan slapeloosheid, depressies en AHDH verlichting gegeven. Regelmatig gebruik van kefir kan helpen bij de verlichting van alle darmproblemen; het kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen, winderigheid verminderen en zorgen voor een gezonder spijsverteringssysteem. Daarnaast helpt het reinigende effect dat kefir op het gehele lichaam heeft bij het verkrijgen van een beter uitgebalanceerd innerlijk ecosysteem, een optimale gezondheid en het bereiken van een hogere leeftijd. Kefir kan ook helpen de sterke hang naar ongezond voedsel te elimineren doordat het lichaam beter gevoed en meer in balans is. De uitstekende voedingswaarde van kefir biedt aan iedereen, in welke lichamelijke conditie dan ook (zwangere en zogende vrouwen,ouderen en kinderen), genezing en de handhaving van een goede gezondheid.

Een van de voordelen van een hogere zuurtegraad in de darm is dat voorkomen wordt dat parasieten en andere onvriendelijke organismen kunnen overleven. Nieuw onderzoek toont ook aan dat maagzweren (vaak veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori) kunnen voorkomen worden met kefir.

Andere voordelen van kefir zijn het hoge gehalte aan essentiele aminozuren en vitamine B1 en B12, een tekort aan biotine kan spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken, vitamine b12 wordt in het lichaam afgebroken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress vitamine B1 (thiamine) heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel en het mentale evenwicht, is ook essentieel voor het stabiliseren van de eetlust, bevordert het verteren van zetmeel, suiker en alcohol. Kefir maakt de huid zacht en soepel. Zelfs uitwendig (aangebracht als masker) kan kefir weldoend werken voor zowel een vette als een droge huid. Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken om zo het bacterieel evenwicht in de darmen terug te herstellen.

Ik vind dat nogal wat voordelen en het kost betrekkelijk weinig in vergelijking met al die dure pro-biotica tabletten die je overal ziet. De reden dat het me nog weerhield was, dat je het met suiker moet bereiden. Dit is om het plantje te voeden, het schijnt dat alle suikers door het plantje worden opgegeten en niet in de drank achter blijven. Ik vind suiker nogal moeilijk, omdat het niet goed voor je is, maar ook omdat het nogal veel calorien bevat. Je kunt het niet bereiden met Stevia of honing, dan gaat het plantje dood.

En ik ook, omdat ik al Chiazaad aan m’n voeding toegevoegd heb, vond ik het nogal veel dus. Maar goed, ik ben ook om en ga weer een stap verder en heb dus Kefir gemaakt.

Kefir is een plantje, dat zich door bereiding ervan sterk vermeerderd en je dus al snel achterlaat met een grote voorraad( als je het tenminste goed doet, hahaha). Vandaar wordt het dus vaak aangeboden door andere gebruikers. Ik heb gereageerd op een advertentie van de Kefir- site en een aardige vrouw kwam het zelfs nog brengen ook. Wat ik echt super aardig vond. Ellen, bij deze nogmaals bedankt. Ik heb het gisteren gemaakt en het staat nu dus in de vensterbank te fermenteren, het duurt  24- 48 uur voordat je het kunt drinken en alle suikers opgelost zijn. Niet langer dan 48 uur, want dan heeft de Kefir geen suikers meer.

Kefir kan niet tegen metaal en moet dus in een plastic zeef of kaasdoek omgespoeld worden en met een houten lepel  bereid worden. Bereidingswijze:

 • 3 eetlepels water-kefir.
 • 3 eetlepels suiker ( ik heb oerzoet genomen, dit is een stuk gezonder dan suiker, ongeraffineerd en nog vol met voedingsstoffen).
 • 1 liter water( waarvan 200ml warm om de suikers in op te lossen).
 • 1 citroen ( in 2 of 3 stukken gesneden, met schil als hij biologisch is en goed gewassen).
 • gedroogd fruit, ik heb 3 abrikozen genomen.

De meningen zijn verdeeld over het gebruik van gedroogd fruit en sommige zeggen ook dat je ipv suikers ook alleen gedroogd fruit kunt nemen, maar dan wat meer. Maar ik heb eerst het oorspronkelijke recept gebruikt en als dat lukt ga ik er wel mee experimenteren.

Ik heb het afgesloten met een keukenpapiertje en elastiek, omdat het anders kan spuiten als je er een deksel opdoet. Er ontstaat namelijk koolzuur.

2014-03-02 12.02.39

Ik ben erg benieuwd of het lukt en hoop dat ik m’n man ook zo ver krijg om ervan te drinken. Je kunt het beter niet drinken voor het slapen gaan, want er zit een klein beetje alcohol in. Alcohol werkt bij mij heel snel en werd dan meteen losser en lacherig. Nog een goede reden om Kefir te drinken dus, hahaha.

Hopelijk heb ik je nieuwsgierig gemaakt en ga je het ook proberen. Laat me weten wat je ervan vind.

Ik laat jullie snel weten of het gelukt is en het lekker is. Enjoy!!!!!

Advertenties

4 gedachtes over “Water-Kefir

 1. Ik doe het ook sinds een aantal maanden. De waterkefir dan hè, niet de melkkefir. Het drankje is niet lekker, maar je went eraan. Bij ons thuis drinken we het allemaal, ook de kinderen. Mijn zoontje vindt het niet te drinken, hij gaat liever vroeg naar bed dan dat hij zijn kefir opdrinkt. Maar mijn dochtertje vraagt er zelf om! Ik doe 100 gram kefirkorrels, 75 gram oerzoet, halve citroen (geschild als hij niet bio is) en 3 gedroogde abrikozen. Zodra het 2 dagen gestaan heeft, maak ik een nieuwe portie en zet ik de drank even in de koelkast. Koud smaakt het lekkerder dan lauw. Bij mijn zoontje doe ik er een beetje Cool Bear Siroop door (gemaakt op basis van Stevia), maar wij drinken het puur. Je kunt het ook door een smoothie gooien of er vers fruit door blenderen.
  Mensen die korrels willen, ik heb genoeg voor de hele wijk! Nu heb ik geen idee hoe je het op moet sturen, maar jullie mogen gerust gratis komen halen.

  1. He leuk, m’n man drinkt het ook. Erg lekker vinden wij het ook niet, maar mij maakt dat niet zoveel uit, je went eraan, zoals je zelf al zegt.Sinds kort maak ik het alleen met dadels(6) en citroen daar doet hij het ook goed op. Als je het opstuurt, dan goed verpakking in plastic en versturen in een enveloppe bekleedt met plastic bubbeltjes aan de binnenkant.

   1. O ja, dat is ook wel een goed idee. Die zijn erg zoet, dus dan is de smaak misschien ook beter. Snij je die dan open, of gewoon in zijn geheel?
    Je moet de korrels bewaren in water met suiker. Maar ik ben bang, als je ze op stuurt, dat het zakje knapt en dat je een enveloppe vol kledderzooi hebt 😉

 2. Hoi, ik stop ze er gewoon zo in. Als je ze opstuurt zo goed mogelijk uit laten lekken en verpakken. Maar de enveloppe wordt idd een beetje vochtig, ondanks de plastic bubbels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s